Vatikánská knihovna digitalizuje 80 tisíc rukopisů

29.3.2010 

Vatikánská apoštolská knihovna v brzké době zahájí proces digitalizace osmdesáti tisíc manuskriptů ze svých sbírek. Díky tomu bude moci rukopisy, které knihovna uchovává, využívat široká vědecká a knihovnická veřejnost. Do digitální formy bude převedeno na 40 milionů stránek. Fotografie budu provedeny ve velkém rozlišení a podle informatiků tak bude uloženo 45 petabajtů dat. Jeden petabajt se rovná jednomu miliónu gigabajtů. Předpokládá se, že celý proces digitalizace bude trvat 10 let.
Zatím proběhla testovací fáze. Hovoří mons. Cesare Pasini, prefekt Vatikánské apoštolské knihovny:

?Financovala ji anglická společnost Autonomy, světový leader na poli informatiky. Pracujeme se softwarem z jejich produkce a oni kontrolovali jeho účinnost. Jeden scanner nám zdarma zapůjčila společnost Metis. Jde o speciální scanner, který umožňuje skenovat obrazy, aniž by poškodil manuskripty.
První a hlavní výhodou je, že uchováme tyto materiály bezpečně pro budoucnost. Fotokopie budou ve velkém fotografickém rozlišení. Nebude tedy třeba vždy nahlížet do rukopisů; přístup k jejich fotokopiím bude přímo z domova, díky internetovému spojení. Bude také možno využívat zvláštní software pro prohlížení obrázků. Jeho pomocí budu moci vyhledat určité zobrazení uvnitř sbírek, které knihovna vlastní, velmi rychlým a inteligentním způsobem.
?

V rámci tohoto programu bude možné vyhledávat ve sbírkách i navzájem si podobné texty nebo vyobrazení, například erby šlechtických rodů a podobně.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.