Zveřejněno poselství k Světovému dni mládeže

1.3.2004 

Ve Vatikánu bylo zveřejněno papežské poselství k letošnímu Světovému dni mládeže. Za jeho téma zvolil Jan Pavel II. slova z evangelia sv. Jana ?Chceme spatřit Ježíše?, která jsou zároveň heslem srpnového setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem.

Papež vyzývá mladé lidi, aby se nechali inspirovat oněmi Řeky, kteří v evangeliu prosí apoštola Filipa o setkání s jeho Mistrem. Právě přímý kontakt s osobou Spasitele proměňuje člověka a připravuje ho k lásce. K podobnému setkání je potřeba především očistit srdce, osvobodit se od hlasu tohoto světa a jeho svodů. Upuštění od věcí, které nejsou podstatné, umožňuje duchovní svobodu; připravuje ke vztahu s Ježíšem, jenž je pramenem pravého štěstí ? píše Svatý otec. Zároveň vybízí mladé lidi k objevování Ježíše v eucharistii a v církvi. Takové poznání totiž dovoluje zahlédnout Spasitele také v bratřích a sestrách, zvláště v nejubožejších. Ježíš nabízí lásku velmi odlišnou od emocionální žádostivosti. Je to láska, která dovoluje dát vlastní život za bližní.
Jan Pavel II. staví za vzor mladým maximu blahoslavené Matky Terezy z Kalkaty: ?Plodem ztišení je modlitba; plodem modlitby ? víra; plodem víry ? láska; plodem lásky ? služba; a plodem služby ? pokoj.?

Světový den mládeže se slaví v diecézích na Květnou neděli. Ten den převezme také německá mládež kříž Světových dní mládež, který přes všechny německé diecéze doputuje do Kolína nad Rýnem, kde v srpnu proběhnou hlavní oslavy Světového dne mládeže.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.