Legionáři Kristovi: Chceme požádat o odpuštění

26.3.2010 

Legionáři Kristovi dnes na svých internetových stránkách zveřejnili prohlášení, v kterém žádají o odpuštění oběti sexuálního zneužívání a všechny, kteří byli poškozeni, zraněni či pohoršeni zavrženíhodným jednáním svého zakladatele otce Marciala Maciela, který zemřel před dvěma roky. Kongregace pro nauku víry v roce 2004, po vyšetřování, které potvrdilo obvinění proti němu vznesená ? mezi nimiž figuruje zneužívání seminaristů a několik dlouhotrvajících vztahů s ženami, z nichž se narodily 3 děti - , rozhodla vzhledem k pokročilému věku a špatnému zdravotnímu stavu nepřistoupit ke kanonickému procesu, ale nařídila tehdy 84letému otci Macielovi, aby se stáhl z veřejné služby a žil v ústraní, modlitbě a pokání.

?Odsuzujeme tyto činy v životě otce Maciela, které odporují povinnostem křesťana, řeholníka a kněze a potvrzujeme, že neodpovídají tomu, co se my, členové Legionářů Kristových a Regnum Christi, snažíme žít.? Legionáři vyjadřují svou hlubokou bolest a zármutek nad činy zakladatele. ?Chceme požádat o odpuštění všechny, kdo ho v minulosti obvinili a kterým jsme nevěřili nebo nenaslouchali ? stojí v prohlášení ? protože jsme si tehdy takové jednání neuměli představit. Prosíme o odpuštění také své rodiny, přátele, dobrodince a všechny lidi dobré vůle, kteří mohou cítit, že byla zraněna jejich důvěra.?

Po skončení apoštolské vizitace, kterou Benedikt XVI. nařídil před rokem, se členové řádu chtějí smířit a setkat s těmi, kdo trpěli, a pokud se ukáže, že existují spoluviníci otce Maciela, jednat, jak to vyžadují principy spravedlnosti.
?Bůh ve svých tajemných plánech zvolil otce Maciela jako nástroj pro založení Legionářů Kristových a hnutí Regnum Christi a za to Bohu děkujeme. Zároveň s bolestí ? tváří v tvář jeho vážným nedostatkům ? shledáváme, že k němu nemůžeme vzhlížet jako k vzoru křesťanského a kněžského života,? stojí dále v prohlášení Legionářů, kteří se nyní chtějí věnovat upevnění základů, formace a běžného života v řádu i hnutí.

V důvěře v pomoc Ducha svatého a mateřského vedení církve pak v závěru zprávy uvádějí sérii předsevzetí, především zjistit pravdu o své historii, pozorně kontrolovat průběh vyšetřování a administrativních procedur na všech úrovních a poslušné přijetí rozhodnutí a doporučení Svatého otce, které jsou plodem apoštolské vizitace a jejich uvedení do praxe.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.