Benedikt XVI. k biskupům Burkina Faso a Nigeru

20.3.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci biskupy Burkina Faso a Nigeru, kteří byli tento týden v Římě na kanonické návštěvě ad limina. Svatý otec je ve své promluvě povzbudil, aby udržovali silné pouto s Petrovým nástupcem.

?Po více než jednom století evangelizace už přinesla hojné plody, viditelné skrze v životaschopnosti Církve ? Boží rodiny ve vašich zemích. Kéž oživí vaše společenství nový misionářský elán, aby bylo evangelní poselství plně přijato a věrně žito! Víra potřebuje, aby její kořeny byly upevňovány každodenně, aby nedošlo k návratu k bývalé praxi, nepřijatelné pro Kristova následníka a odolalo se svodům světa často nepřátelského evangelnímu ideálu.?

Benedikt XVI. ocenil snahy o zdravou inkulturaci víry do prostředí obou afrických zemí. ?Povzbuzuji vás, abyste pokračovali ve chvályhodném misijním úsilí štědré solidarity k sesterským církvím na svém kontinentě?, řekl papež a připomněl také nedávné zasedání Biskupského synodu pro Afriku, který vyzval křesťanské komunity se zasazovaly o smíření, spravedlnost a mír.

?Rád slyším, že Církev ve vašich diecézích pokračuje ? na různých úrovních - v boji proti zlům, která brání obyvatelstvu v dosažení opravdového rozvoje.?

Pak připomněl záplavy, které oblast postihly loni v září a označil je za příležitost k solidaritě, která je zakořeněna v Boží lásce. Poděkoval také za projev této solidarity, kterou obyvatelé Burkina Faso a Nigeru projevili zemětřesením postiženému Haiti, a ocenil dílo Nadace Jana Pavla II. pro Sahel, která loni oslavila 25. výročí svého založení.
V souvislosti s probíhajícím Rokem kněží povzbudil biskupy, aby podporovali neustálou obnovu života kněží.

?Kněz je muž patřící Bohu, který se snaží každý den odpovídat na své povolání a poslání ke službě lidem, kteří mu byli svěřeni a které má vést k Bohu. Proto je nezbytné, aby obdržel dostával kvalitní formaci, a to nejen v době přípravy na svěcení, ale po celou dobu své služby.?

Katechety pak papež označil za neodmyslitelné spolupracovníky kněží. Jejich role je nezbytná nejen v prvotní evangelizaci, ale i v rámci života celého společenství. Pak biskupy vyzval, aby dbali také o dobrou formaci laiků, věnovali pozornost politickému a intelektuálnímu prostředí a čelili ideologiím, které odporují křesťanskému pojetí člověka a společnosti.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.