Koncert pro Benedikta XVI.

19.3.2010 

Dnes v 18.00 v Klementinském sále Apoštolského paláce ve Vatikánu začal koncert k poctě Benedikta XVI. u příležitosti jeho dnešních jmenin. V podání smyčcového kvartetu Henschel a mezzosopranistky Susanne Kelling na něm zaznělo ?Sedm posledních slov Krista na Kříži? od Josepha Haydna. ?Způsob jak dojmout i toho nejneznalejšího posluchače v hloubce jeho duše?, tak toto své dílo popsal sám Haydn. Sonáta na každou z vět pronesených Kristem na Kříži ? od ?Otče odpusť jim, neboť nevědí, co činí? po ?Otče, do tvých rukou odevzdávám svého ducha.? ?Kristova modlitba - řekl Benedikt XVI. při bohoslužbě na Popeleční středu v roce 2006 ? dosahuje svého vrcholku na Kříži, a je vyjádřená v posledních slovech, které evangelisté zaznamenali.?

?Tam kde se zdá, že jde o zoufalý výkřik ?Bože můj, Bože můj, proč si mě opustil?? ve skutečnosti Kristus volá jako ten, kdo je obklíčen nepřáteli bez šance na útěk, a nemá nikoho, na koho by se obrátil, kromě Boha a zakouší milost a spásu.?

Proto Benedikt XVI. zdůrazňuje, že neexistuje kontradikce mezi nářkem ?Bože můj, Bože můj, proč si mě opustil?? a slovy plnými důvěry ?Otče, do tvých rukou odevzdávám svého ducha.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.