Australští anglikáni míří do plného společenství s katolíky

18.3.2010 

Nadále trvá odliv tradicionalistických anglikánů do katolické církve. Dnes svou konverzi oznámili také Australané: 4 biskupové, 40 kněží a 26 farností. Většina z nich je spojena s anglikánskou odnoží Traditional Anglican Communion, která již delší dobu neuznává za svého primase arcibiskupa z Canterbury. Dva biskupové, David Robarts a Harry Entwistle, však patří do hlavního proudu anglikánského společenství. Nejvyšší představitel Tradičního anglikánského společenství, arcibiskup John Heptworth z Adelaide, řekl, že ještě před Velikonocemi dostane Kongregace pro nauku víry oficiální rozhodnutí australských anglikánů spolu s prosbou o vytvoření vlastního personálního ordinariátu na základě podmínek stanovených Benediktem XVI. v apoštolské konstituci Anglicanorum coetibus.

Arcibiskup Hepworth dále řekl, že ke konverzi na katolicismus je vede nejenom touha po jednotě, ale i nespokojenost z postupující sekularizací anglikánského společenství. Nejde přitom jenom o udělování svěcení ženám a homosexuálům, ale také o zpochybňování základních pravd křesťanské víry. Anglikánský tradicionalistický biskup uvedl jako příklad amerického biskupa Johna Shelby Sponga, který pochybuje o fakticitě Kristova zmrtvýchvstání. Doufá také, že dojde i k obohacení katolické církve: ?V době, kdy je atakována rodina, může být přítomnost rodiny kněze v jeho farnosti opravdovým darem,? říká arcibiskup Hepworth.

Radost z rozhodnutí vyjádřil již kard. George Pell. ?V katolické církvi jste vřele vítaní ? řekl arcibiskup Sydney ? a budete přijati, jakmile bude ustanoven personální ordinariát.? Úkolem předběžné přípravy tohoto kroku byl pověřen biskup Peter Elliott z Melbourne, který byl sám dříve anglikánem, a dnes je ředitelem Institutu Jana Pavla II. pro manželství a rodinu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.