Benedikt XVI.: Je třeba přemáhat individualistickou a materialistickou mentalitu

18.3.2010 

?Důstojnost lidské osoby ať je stále středem ekonomie. I v době krize.? Důrazně to připomněl Benedikt XVI. dnes dopoledne ve své promluvě k členům Římské unie průmyslu a obchodu, které dnes přijal ve Vatikánu. Papež také povzbudil ke snahám zaručit všem důstojnou práci a k chápání současné krize jako příležitosti revidovat modely rozvoje. Papež znovu zopakoval slova své encykliky Caritas in veritate, aby zdůraznil, že středem ekonomie musí být vždy lidská osoba a že politika nesmí být podřízená finančním mechanismům. Pak obrátil pozornost k problému nezaměstnanosti, zejména mladých. Umožnit důstojnou práci všem se musí stát prioritou:

?To, co vede Církev k tomu, aby podporovala takovýto cíl, je přesvědčení, že práce je dobrem pro člověka, rodinu i společnost a je zdrojem svobody a zodpovědnosti.?

V cestě za dosažením těchto cílů se, samozřejmě, objevují překážky. Je proto třeba podporovat kromě dalších společenských objektů, zvláště podnikatele v jejich snaze sloužit společnosti a společnému dobru. Svatý otec řekl, že si je vědom mnoha obětí, které podnikatel přináší při zakládání vlastní firmy, při jejím udržení na trhu a ve snaze o udržení pracovních míst pro své zaměstnance. Malé firmy, konstatoval papež, je těžké v konkurenci globalizovaného trhu udržet.

?V tomto kontextu je třeba přemáhat individualistickou a materialistickou mentalitu, která radí neinvestovat do reálné ekonomie a na místo toho upřednostňovat využití vlastního kapitálu na finančních trzích s vizí snadnějších a rychlejších výdělků.?

Je třeba křesťanského humanismu, který oživí milosrdnou lásku také v podnikatelských aktivitách, v ekonomických a finančních rozhodnutích, dodal papež. Vytvořit sociální síť spolu s dalšími složkami společnosti, investovat do výzkumu a rozvoje, nepraktikovat nekalou soutěž mezi podniky a nezapomínat na sociální povinnosti, to jsou některé z možností, jak čelit krizi, které Benedikt XVI. navrhuje.

?Finanční krize ukázala, že na trhu postiženém řetězovitými bankroty, vytrvaly ty ekonomické subjekty, které byly schopné řídit se zásadami morálního jednání a být pozorné k potřebám vlastního teritoria.?

Papež pak podotkl, že krizi je třeba prožívat s důvěrou, protože ji lze chápat jako příležitost k revizi modelů rozvoje a nové organizace světa financí. Připomněl také, že drobní italští podnikatelé uspěli také díky osobním vztahům, vzájemné spolupráci a důvěře:

?Firmy mohou být životaschopné a vytvářet sociální bohatství, pokud jsou podnikatelé a manažeři vedeni prozíravostí, která preferuje dlouhodobou investici před spekulativním ziskem a podporuje inovaci namísto samoúčelného hromadění bohatství.?

Řekl dnes Benedikt XVI při setkání se členy Římské unie průmyslu a obchodu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.