Mezinárodní židovský výbor navštívil Vatikán

16.3.2010 

V Římě dnes začalo dvoudenní setkání Mezinárodního židovského výboru pro mezináboženské rozhovory a zástupci některých vatikánských úřadů. V tiskové zprávě o tom informuje samotný Mezinárodní židovský výbor. Mezi prvními, kdo přijali delegaci byli mons. Brian Farell a otec Norbert Hofmann, místopředseda a sekretář Výboru Svatého Stolce pro náboženské vztahy s židovstvím. Dopoledne následovalo setkání s kardinálem Jean-Louis Tauranem, předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog a odpoledne s kardinálem Peterem Turksonem, předsedou Papežské rady Iustitia et Pax.

Zítra se mezinárodní delegace, jejíž členem je například generální sekretář Světového židovského kongresu Maram Stern, setká s vatikánským státním sekretářem kardinálem Tarcisiem Bertonem. Během dvoudenního setkání se hovoří o tématech jako archivy, beatifikační proces Pia XII., boj proti antisemitismu a dialog v duchu II. vatikánského koncilu.

Mimo to má židovská delegace na programu také setkání s komunitou Sant?Egidio a s otcem Thomasem G. Casejem, ředitelem Centra pro hebrejská studia ?Kardinála Bea? při Papežské gregoriánské univerzitě, kde bude mít Lee I. Levine přednášku ?Jeruzalém ? Svaté město pro židy?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.