Na pozvání Alžběty II. navštíví Benedikt XVI. Velkou Británii

16.3.2010 

Benedikt XVI. navštíví Velkou Británii ve dnech 16. až 19. září letošního roku. A bude to po prvé, kdy bude papež ve Spojeném Království na ?státní návštěvě?. Potvrdil to dnes Buckinghamský palác. Jan Pavel II. navštívil Velkou Británii v roce 1982. Tehdy se ovšem nejednalo o státní návštěvu, ale jen o pastorační cestu. Svatý stolec a Velká Británie navázali plné diplomatické vztahy právě v onom roce. Bližší informace o zářijové apoštolské cestě byly dnes dopoledne zveřejněny na společné tiskové konferenci vlády a Konference biskupů Skotska, Anglie a Walesu.

Královna Alžběta přijme Benedikta XVI. 16. září v paláci Holyroodhouse ve skotském Edimburgu. Ve Westminsteru papež, který byl k návštěvě Velké Británie pozván královnou, promluví k britské občanské společnosti. V Coventry pak bude předsedat eucharistické bohoslužbě během níž bude beatifikován John Henry Newman. Mši svatou bude Benedikt XVI. slavit v Glasgow. Na programu je také modlitební vigílie v Londýně, setkání se světem kultury a návštěva u anglikánského primase a arcibiskupa z Canterbury v Lambeth. Ve Westminsterském opatství se bude také konat modlitební setkání s představiteli jiných křesťanských konfesí.

Předseda biskupské konference Anglie a Walesu, arcibiskup Westministeru mons. Vincent Nichols věří, že papežská návštěva ?povzbudí všechny, aby toužili po životním pohledu plném vzájemné důvěry, soucitu a pravdy.? Ve videoposelství na internetových stránkách věnovaných papežově návštěvě www.thepapalvisit-org.uk zdůrazňuje, že jde o první návštěvu papeže ve Spojeném Království na pozvání královny:

?Je to velmi významný okamžik pro celou zemi a přirozeně pro katolickou komunitu. Doufám, že návštěva ukáže, že katolická komunita je skutečně schopná přispět k dobru tohoto národa. Katolíci mohou podpořit tuto papežovu misii samozřejmě tím, že budou přítomni, že s ním budou chtít být, pozdravit ho a modlit se spolu s ním, a také, že ve všem ukážou radost pocházející z naší víry.?

A o historické návštěvě jako o důležitém okamžiku hovořil také sekretář Skotska Jim Murphy, kterého vláda Velké Británie pověřila přípravou cesty. Zdůraznil při tom vliv papeže a Svatého stolce na oblasti jako ?mezinárodní rozvoj? a ?vztahy mezi náboženstvími?. Předseda Skotské biskupské konference, arcibiskup St. Andrews a Edimburgu, kardinál Keith O? Brien zas prohlásil, že si je jistý, že Svatý otec bude přijat velmi vřele nejen katolíky, ale všemi obyvateli, i těmi, kteří vyznávají jinou víru. Připomněl v té souvislosti učení Benedikta XVI. o křesťanských kořenech Evropy. ?Mým přáním je ? řekl kardinál O? Brien ? aby všichni otevřeli svá srdce slovům Svatého otce.? Jedním z témat návštěvy, na které upozornila tisková konference, jsou vztahy mezi křesťanskými církvemi a také s dalšími náboženstvími.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.