Benedikt XVI. k biskupům Súdánu

13.3.2010 

Benedikt XVI. dnes dopoledne přijal na audienci biskupy Súdánu, kteří v končí svou návštěvu ?ad limina apostolorum?. Ve své promluvě k nim poděkoval za štědrou službu křesťanské lásky, kterou kněží, řeholníci, řeholnice i laici v Súdánu vykonávají. Věrnost Pánu a plody vaší práce uprostřed obtíží a utrpení jsou výmluvnými svědky síly Kristova kříže, řekl papež:

?Vím, jak mocně vy i věřící ve vaší zemi toužíte po míru a jak trpělivě usilujete o jeho nastolení. Zakotveni ve víře a naději v Krista, Knížete míru, kéž nadále nacházíte v evangeliu principy potřebné k formování svého kázání a učení, rozhodování a jednání.?

Svatý otec připomněl mírovou výzvu súdánských biskupů:

?Pokud má mír zapustit hluboké kořeny, musí být vyvinuta konkrétní snaha zredukovat faktory, přispívají k neklidu, zejména korupci, etnické napětí, lhostejnost a sobectví. Iniciativy s tímto cílem se určitě ukáží jako plodné, pokud budou založeny na poctivosti, smyslu pro všeobecné bratrství a ctnostech: spravedlnosti, zodpovědnosti, a milosrdné lásce. Smlouvy a další dohody jakožto nutná součást mírového procesu přinesou ovoce pouze tehdy, budou-li inspirovány a doprovázeny zralým, morálním a čestným vedením.?

Benedikt XVI. pak biskupy vyzval, aby při hlásání smíření a odpuštění čerpali sílu také z nedávného zasedání biskupské synody pro Afriku. Připomněl, že potrvá dlouhé roky než se zahojí následky násilí, kterému byl Súdán po dlouhá léta vystaven, a že nezbytnou podmínkou pro trvalý mír je změna srdce, která je darem Boží milosti. Jako hlasatelé evangelia mají biskupové povzbuzovat dnešní i budoucí generace k zodpovědnosti, k odpuštění a vzájemnému respektu.

?Podobně musíte také podporovat zajištění základních lidských práv právními normami a vyzývat k aplikaci integrálního modelu ekonomického a lidského rozvoje. Vážím si všeho, co církev ve vaší zemi dělá, aby pomohla chudým žít v důstojnosti a sebeúctě, pomáhá jim nacházet dlouhodobé zaměstnání a uschopňuje je k tomu, aby i oni mohli být přínosem pro společnost.?

Vykonávání biskupské autority nesmí být nikdy neosobní, byrokratickou záležitostí, protože tato autorita se rodí ze svědectví. Proto musí být biskupové v první řadě učiteli a svědky našeho společenství ve víře a Kristově lásce. Součástí tohoto svědectví je také naslouchání spolupracovníkům a pomáhání tomu, aby se věřící navzájem přijímali za bratry a sestry bez ohledu na rasu či etnickou skupinu, zdůraznil Benedikt XVI. Pak súdánské biskupy povzbudil, aby svou energii věnovali také katolickému vzdělávání a na tomto poli pochválil především univerzitu v Jubě. V závěru promluvy k biskupům největší africké země také ocenil jejich úsilí o dobré vztahy se stoupenci islámu, jejich podporu vzájemné spolupráce a doporučil jim, aby při dialogu s nimi zdůrazňovali společné hodnoty. To ostatně podle Svatého otce platí také pro dialog s příslušníky tradičních afrických náboženství.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.