Účtování katolických hříchů proti pravoslavným

27.2.2004 

Ruská pravoslavná církev vyzvala věřící k zveřejnění faktů, kterými podle nich katolíci narušují bratrské vztahy. Zvláštní apel vydal Úřad pro mimocírkevní vztahy Moskevského patriarchátu. Podrobnosti telefonuje korespondent polské sekce našeho rozhlasu, Wojciech Raiter:

?V rozhovorech s katolickou hierarchií nebudeme skrývat, nýbrž využijeme informace, které mluví o bolesti a starostech našich věřících? ? uvedl zástupce předsedy Úřadu, protojeriej Vševolod Čaplin. Jako příklad uvedl protest pravoslavné komunity v Nižnim Novgorodu proti založení katolického řeholního řádu. Podle protestujících malá katolická farnost podobný řád nepotřebuje. Kardinál Kasper v Moskvě jednoznačně prohlásil, že katolický klérus v Rusku se musí řídit dokumentem ?Pro Russia? schváleným papežem na začátku 90. let minulého století. ?Doufáme, že ve Vatikánu převládne linie kardinála Kaspera? ? uvedl Vševolod Čaplin.

Také my doufáme, že výzva úřadu pro mimocírkevní vztahy moskevského patriarchátu k pravoslavným věřícím neznamená rozpoutání nového ?honu na čarodějnice?, jako před dvěma lety. Je třeba dodat, že tzv. linie kardinála Kaspera je oficiální linií Katolické církve, propagovaná a zastávaná Janem Pavlem II. a představená v Moskvě kardinálem Kasperem.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.