List Benedikta XVI. do Chile

5.3.2010 

Po několika apelech během svých promluv přidal Benedikt XVI. také písemné poselství, v němž povzbuzuje zemětřesením postižené obyvatelstvo Chile. Země se mezitím připravuje k uctění mrtvých třídenním národním smutkem. Ten začne v neděli.
Zemětřesení zasáhlo Chile v sobotu. Země se tu však otřásat ještě nepřestala. Například dnes ráno naměřil Americký geofyzický ústav otřes s epicentrem na otevřeném moři 30km od Concepcion o síle 6,8 stupňů Richterovi škály.

V této atmosféře neustálých obav se Benedikt XVI. rozhodl Chile podpořit listem, který adresoval předsedovy zdejší biskupské konference, biskupovi města Rancagua, Alejandrovi Goic Karmelicovi. V něm povzbuzuje církevní společenství, občanské instituce a všechny lidi dobré vůle, aby v těchto tíživých chvílích štědře pomohli těm, kdo to potřebují a projevili tak své milosrdenství. ?Potřebujeme povzbudit ducha, obnovit důvěru a spolupráci, píše pak sám mons. Goic Karmelic v poselství celému katolickému společenství v Chile. ?Kromě rekonstrukce budov a silnic potřebujeme očistit duši zraněnou strachem, násilím a nezákonným jedním.? Předseda biskupské konference tak odsuzuje ?bolestné a nepochopitelné? drancování v postižených oblastech.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.