Sešli se mladí katolíci Japonska a Koreje

4.3.2010 

Setkání katolických studentů z Japonska a Koreje pomáhá budovat vzájemné porozumění a překonat bolestnou minulost. 16. ročník setkání Katolického výměnného programu pro japonské a korejské studenty se konal mezi 23. a 28. únorem v Tokiu. Setkaní hostí Japonsko a Korea střídavě. ?Musíme překonat všechny překážky a znovu objevit společné bratrské a sesterské pouto. Doufám, že díky tomuto výměnnému programu všichni pociťujeme, že církev v Koreji a v Japonsku se od sebe neizolují,? řekl studentům pomocný biskup Tokia James Kazuo Koda při mši na zahájení sekání.

Po dobu setkání jsou studenti po dvojicích ? jeden z Japonska a druhý z Koreje - ubytováni v rodinách v hostitelské farnosti Seijo. Například devatenáctiletá Maria Lee z Jižní Koreje si pochvaluje, že tu našla svou první japonskou kamarádku. 25. února se celá skupina sešla v katolickém komunitním centru Shinsei Kaikan. Zástupci studentů z každé země přednesli krátké zamyšlení a studenti si pak v malých skupinkách vyměňovali názory na toto téma.

Japonský zástupce hovořil o návštěvě v korejském muzeu, jehož expozice se týkala japonské agrese vůči Koreji v minulosti. Korejský zástupce se zas věnoval tématu rozdělení Koreje na Severní a Jižní, jež je také poznamenáno historickým problémem obou národů.

21 letá Ryoko Yoshimura z Japonska, říká, že je za výměnný pobyt vděčná, protože jí přinesl úlevu. Obávala se totiž, že japonské válečné zločiny budou pro Korejce stěží překonatelné. Japonsko okupovalo Koreu od roku 1910 do konce II. světové války v roce 1945. Korea a ostatní asijské země, které byly Japonskem okupovány, nyní poukazují na napáchaná válečná zvěrstva. ?Ukázalo se, že problémy dvou Korejí, jako rozdělené rodiny, jsou mnohem vážnější, než si Japonci obvykle myslí,? uvedla studentka.

Bývalý pomocný biskup Tokia Paul Kazuhiro Mori se studenty hovořil o problémech Japonské společnosti, včetně častých sebevražd a duševních onemocnění. Japonští a Korejší studenti během setkání navštívili také Japonský katolický seminář, města Tokio a Kamakuru.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.