Katolíci a hinduisté by měli hájit důstojnost lidské osoby společně

14.10.2003 

Předseda papežské rady pro mezináboženský dialog požádal hinduisty, aby katolíkům navrhli, jak společně hájit důstojnost lidské osoby. Arcibiskup Michael Fitzgerald napsal představitelům hinduistů list u příležitosti svátku Diwali, který budou slavit v příštím týdnu. Svátek Diwali s sebou přináší tři týdny oslav vítězství božské moci nad temnotami světa.

Arcibiskup Fitzgerald připomíná, že Diwali je pro hinduisty svátek smíření a odpuštění. Usilují o smíření jak uvnitř rodin, tak i se sousedy a s dalšími lidmi. "Nemohli by katolíci spolu s hinduisty pojmout toto své úsilí v širším měřítku, rozšířit ho na smíření a pokoj v městech a vesnicích celého světa,? ptá se předseda papežské rady pro mezináboženský dialog. ?Co mohou křesťané a hinduisté podniknout společně, aby šířili a chránili důstojnost každé lidské osoby??

Arcibiskup zdůrazňuje, že hinduismus ani křesťanství nevedou k nenávisti nebo pohrdání jinými lidmi. Podobné postoje ze strany věřících jedině diskreditují náboženství a jeho roli ve společnosti. Naopak, čím více se věřící angažují v šíření lidské důstojnosti, tím věrohodnější se stávají jejich náboženské tradice. Arcibiskup Fitzgerald prosí, aby se hinduisté obraceli s návrhy na společnou činnost přímo na Radu, které předsedá, nebo na představitele místních katolických komunit.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.