Benedikt XVI.: Bonaventura - muž činu i kontemplace

3.3.2010 

Církev musí žít životním stylem čistoty, chudoby a poslušnosti, prohlásil dnes při generální audienci v aule Pavla VI. před osmi tisíci poutníků Benedikt XVI. Svou katechezi věnoval postavě svatého Bonaventury. V závěru pak připomněl skladatele Frederyka Chopina, od jehož narození uplynulo 200 let, a v souvislosti s probíhajícím setkáním o pastoraci Romů povzbudil místní církve, aby se účinně zasazovali o její zdar.
O svatém Bonaventurovi Papež mimo jiné řekl:

?Roku 1273 jej papež Řehoř X. jmenoval biskupem a kardinálem. Požádal ho také, aby připravil důležitou církevní událost, totiž Druhý Lyonský ekumenický koncil, jehož účelem bylo znovunastolení společenství mezi latinskou a řeckou církví. Věnoval se pilně tomuto úkolu, ale konec tohoto ekumenického zasedání nespatřil, protože zemřel během jeho konání. Anonymní papežský notář složil na Bonaventuru elogium, které nám podává souhrnný portrét tohoto velkého světce a vynikajícího teologa: ?Byl to muž dobrý, přívětivý, zbožný a milosrdný, naplněný ctnostmi, milovaný Bohem i lidmi? Bůh mu totiž daroval takovou milost, že všichni, kteří ho viděli, byli proniknuti láskou, kterou srdce nedokázalo skrývat?.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Mezi papežovými pozdravy poutníků tentokrát nechyběla ani čeština:

?Srdečně vítám skupinu kněží a mladých ministrantů z Prahy a okolí, kteří konají pouť do Říma, aby zde prosili za nová kněžská povolání.
Rád žehnám vám i vašim drahým! Chvála Kristu!
?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.