Prezidentka Chile: Situace je horší než se zpočátku zdálo

2.3.2010 

Dosavadní bilance obětí zemětřesení v Chile je 723 mrtvých, milión a půl zničených domů, mnohé oblasti bez vody, plynu a elektřiny. První odhady mluví o škodách za 30 miliard dolarů. Otřesy však pokračují. Chile požádalo o pomoc mezinárodní společenství. Evropská unie již poskytla tři milióny euro, Tokyo tři milióny dolarů. Z Chile telefonuje Marco Cardinali:

?Čtyři dny po zemětřesení, které zasáhlo Chile, zůstává situace obtížná, i když v některých oblastech už lze vidět první známky malé úlevy. Mnoho lidí vyčkává, spí před letištěm a na autobusových zastávkách ve snaze odjet prvním možným prostředkem. Záchranáři se ještě nedostali do všech postižených oblastí, protože silniční síť je zničená. Nově zvolený prezident Sebastián Piñera uvedl, že situace je mnohem horší než se na počátku zdálo, a Michelle Bachelet prezidentka, která je ještě v úřadě, proto požádala o mezinárodní pomoc. Obyvatelé Concepción strávili i třetí noc bez vody a elektrické energie, ale narozdíl od první noci pod větší ochranou armády a policie, která je chrání před rabováním. Dalším problémem je ? připomeňme, že je tu asi 2 milióny těch, kdo přišli o střechu nad hlavou ? spojit se příbuznými v různých oblastech země, je těžké dozvědět se, zda jsou v pořádku. Lidé využívají všechny možné prostředky od televize, která vysílá seznamy jmen těch, kdo se hledají, přes sociální sítě Facebook a Twitter.?

Organizace Caritas v Chile zmobilizovala na pomoc postiženým svou síť napříč celou zemí. Mše svaté v neděli byly modlitbou za oběti a jejich drahé. K této modlitbě se připojil i Benedikt XVI. Ze Santiaga telefonuje Juan Cristobal z Caritas Cile:

?Pracujeme společně s ministerstvem vnitra. Současná situace je složitá. Hovoří se o stovkách mrtvých a nespočetném množství zraněných a nezvěstných. Probíhá zhodnocení našich fondů, toho, co už bylo vybráno a bude určeno na zajištění potravin, stanů, pokrývek a dalších nezbytných věcí pro přežití. Všech 26 diecézí na chilském území spolu s Caritas vybírají potraviny a peníze na pomoc. Já sám koordinuji tuto pomoc v Santiagu. Jih Chile a Concepción jsou oblasti, které byly zemětřesením postiženy nejvíce. Pomalu se tu situace uklidňuje. Caritas Chile už v prvních okamžicích poslala do terénu své záchranářské týmy. V celém Chile jich teď pracuje 26.?

Říká zástupce chilské Caritas Juan Cristobal.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.