O pastoraci Romů ve Vatikánu

2.3.2010 

?Péče církve o Romy: situace a perspektivy? - to je téma setkání národních ředitelů pro pastoraci Romů, které dnes začalo ve Vatikánu. Pořádá ho Papežská rada pro pastoraci migrantů a cestujících a zahájili ho příspěvky arcibiskupa Antonia Maria Vegliò e arcibiskupa Agostina Marchetta, předsedy a sekretáře zmíněné Papežské rady. Mons. Vegliò vyjádřil naději, že se Romové, Sintové a další skupiny cikánského etnika budou více podílet na životě církve a jejím bohatství, a na druhou stranu, že církev bude mezi nimi více přítomna.

?Je pravda?, uvedl, ?že cikánská etnika nejsou už tak opomíjená jako v minulosti, ale přesto jsou mnozí odsouzeni žít v bídných poměrech, a jiní zas obtížně nacházejí cestu k srdci církve.? Negativní roli tu hrají ?předsudky a stereotypy, zakořeněné ve společnosti natolik, že nedovolují rozvoj a zrání otevřeného jednání, plného přijetí, solidarity a respektu.? Pak je tu také fenomén rasizmu, který ?příliš často brání pokojnému, lidskému a demokratickému soužití,? uvedl mons. Vegliò, který zároveň dodal, že se nesmí opomíjet ani ?zodpovědnost a negativní jednání samotných Romů v prostředí, kde žijí.? Je tedy nutné, aby si i oni osvojili povinnosti občanů zemí, kde pobývají.

Předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících také připomněl některé pozitivní signály jako nová vnímavost evropských a mezinárodních organizací vůči Romům. Takové proměny podle mons. Vegliò ?přispějí k ukončení projevů rasizmu, vytvoří nové evropské vědomí, které pomůže Romům znovu objevit vlastní identitu a kulturní odlišnost v optice začlenění do občanské společnosti v zemích, kde žijí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.