Papež k obyvatelům Chile

1.3.2010 

Benedikt XVI. vyjádřil v neděli svou solidaritu také s obyvateli Chile v souvislosti se zemětřesením, které je postihlo:

?Myslím také na Chile a na obyvatelstvo postižené zemětřesením, jež vyvolalo četné ztráty na lidských životech a obrovské škody. Prosím za oběti a jsem duchovně nablízku lidem, zkoušeným tak vážnou katastrofou. Vyprošuji jim u Boha úlevu v utrpení a odvahu v protivenstvích. Jsem si jist, že nebude chybět široká solidarita, zejména církevních organizací.?

Jedno z nejsilnějších zemětřesení v dějinách měření síly tektonických otřesů mělo epicentrum nedaleko chilského města Concepcion a vyžádalo si podle posledních zpráv 700 lidských životů. Způsobilo také vlnu tsunami, která napáchala škody jak na americkém pobřeží tak na ostrovech v Tichém oceánu. Z hlavního města Chile sdělil Vatikánskému rozhlasu tamější apoštolský nuncius mons. Giuseppe Pinto:

?Situace v hlavním městě je pokojná. Chybí však spojení s nejvíce postiženými oblastmi země. Pomoc se nyní soustředí na zajištění provizorních obydlí, protože více než milion lidí ztratilo střechu nad hlavou a na jižní polokouli za nedlouho nastane zimní období. Zničeno nebo přinejmenším vážně poškozeno bylo také mnoho kostelů. Biskupové nyní navštěvují jednotlivé farnosti, aby se seznámili s rozsahem škod a mohli organizovat konkrétní pomoc. Dosud nemáme zprávy o tom, že by zahynuli kněží či řeholnice. Včerejší výzva Benedikta XVI. na pomoc Chilanům dodala velkou naději, zejména na vesnicích, kde je většina obyvatel hluboce věřících. Papežova slova nám tak přinesla útěchu.?

Zemětřesení je také pro církev příležitostí připomenout si společnou odpovědnost, nejen pokud jde o bezprostřední pomoc poškozeným, ale i pokud jde o zájem a dozor nad stavební činností v seismicky živé zóně, prohlásil předseda chilského episkopátu mons. Alejandro Goic. Narážel tak na konkrétní případ činžáku v Concepcion, pod jehož ruinami zahynulo přibližně sto lidí. Biskup Goic upozornil na to, že v Chile existují příslušné stavební předpisy. Jejich nedodržování za účelem ušetření však činí z investorů spoluviníky za rozsah katastrofy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.