O pastoraci mezi Romy hovoří mons. Marchetto

27.2.2010 

?Péče církve o Romy: situace a perspektivy? to je téma setkání národních ředitelů pro pastoraci Romů, Sintů a dalších skupin cikánského etnika. Jeho příslušníků žije v Evropě mezi 12 až 14 milióny. Setkání se bude konat v Římě od úterý 2. do čtvrtka 4. března. O cíli tohoto setkání hovoří sekretář Papežské rady pro pastoraci migrantů arcibiskup Agostino Marchetto:

?Především bych chtěl zdůraznit situaci velké chudoby, v níž miliony Romů v Evropě žijí a která je spojena s napjatým a nepřátelským ovzduším. Ne ve všech zemích se rasismus a xenofobie projevují se stejnou silou, nicméně existují všude. A církev je povinna bránit důstojnost a práva Romů a zároveň jim připomínat jejich občanské povinnosti.
Na tomto zasedání budeme studovat pastorační situaci v této oblasti v různých zemích, zejména její výzvy a příležitosti. Důraz položíme na nutnost vytvoření vhodných pracovních míst ve spolupráci mezi místními církvemi a církevními i necírkevními organizacemi. Budeme také hledat vhodný pastorační přístup k Romské komunitě.
?

Jak konkrétně se církev pastoraci Romů věnuje?

?Církev si uvědomuje jejich kulturní ráz a respektuje jejich identitu a odlišnost, tak jak to vyžaduje II. vatikánský koncil. Téměř ve všech evropských zemích existují struktury, kněží a pastorační asistenti, kteří se starají o vhodnou a účinnou duchovní asistenci. Jejich počet se v jednotlivých zemích liší. Například ve Francii, v níž má tahle pastorace dlouhou tradici, působí více než 100 lidí, mezi mimi jsou dva kněží, trvalí jáhni, akolyté, a lektoři - příslušníci etnika Manuš (ve Francii nejpočetnější cikánské etnikum). Mnozí z nich sdílí kočovný způsob života, žijí v táborech, v karavanech a vytvářejí takzvanou ?komunitu-most?. Účastní se každodenních bolestí a starostí tohoto etnika a vytvářejí pouta solidarity a bratrského společenství. Dalším konkrétním projevem starosti církve o Romy jsou početné řeholní kongregace a instituty, které se věnují jejich evangelizaci a aktivitám prospívajícím jejich celkovému rozvoji. Velmi účinnou se ukázala také práce kněží, řeholníků, řeholnic a jáhnů pocházejících z cikánských etnik- je jich na světě víc než sto.?

Říká před zahájením téma setkání národních ředitelů pro pastoraci Romů, sekretář Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících arcibiskup Agostino Marchetto.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.