Vymazávání znaků vyjadřujících víru je v rozporu se svobodou

27.2.2004 

Angažovanost katolíků ve veřejném životě, problém náboženské svobody a evropská integrace, to jsou některá z témat papežského poselství francouzským biskupům z provincie Besançon, štrasburské arcidiecézi a z diecéze Metz.

Svatý otec se vyjádřil k současné debatě o světském charakteru státu. ?Laickost nemůže vymazat víru osob a společenství?Pokus zbavit sociální prostor tohoto rozměru, důležitého pro jednotlivce i národy, stejně jako odsunutí znaků, které ho vyjadřují, by bylo v rozporu s dobře chápanou svobodou.?
Jan Pavel II. připomněl, že každý občan má ve jménu náboženské svobody právo na respekt ke svým názorům a náboženskou praxi a že není možné mladým lidem upírat právo seznámit se s úlohou víry v osobním i společenském životě a s náboženskou symbolikou, která dovoluje rozpoznat křesťanské kořeny evropské kultury a historie.

V poselství francouzským biskupům se Jan Pavel II. dále věnuje otázkám evropské integrace. Je to proces, který má vést k utvoření Evropy národů, jejíž totožnost se bude odrážet ve společenství hodnot; Evropy bratrství a solidarity, respektující rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Papež varoval před redukováním sjednocovacího procesu na hospodářské a politické vztahy nebo na komunitu společných zájmů. Takové pojetí totiž může současné rozšiřování Unie oslabit a vést k posílení ideologií známých z minulosti. ?Církev se chce zasadit o větší jednotu kontinentu, která by sloužila člověku i národům, ctila víru a nejhlubší lidské tužby.? ? uvedl Jan Pavel II. v poselství k francouzským biskupům při návštěvě ad limina.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.