Předseda Caritas Internationalis na Haiti

23.2.2010 

Předseda Caritas Internationalis kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga navštívil včera Haiti. Během návštěvy v Port-au-Prince zavítal kardinál ke zničené katedrále i troskám arcibiskupství, pod nimiž zemřel arcibiskup Joseph Serge Miot a mnoho jeho kolegů.
Kardinál Maradiaga navštívil také nemocnici a stanové městečko, kde žijí desítky tisíc těch, kdo při lednovém zemětřesení přišli o střechu nad hlavou. Během pobytu se setkal také s představiteli Haitské biskupské konference, s nimiž konzultoval záchranné i rekonstrukční práce.
Na závěr cesty hovořil také s místním i mezinárodním personálem Caritas Haiti. ?Chci poděkovat Charitám na celém světě za jejich podporu. Je nutné, abychom pokračovali v materiální, kulturní i duchovní obnově Haiti?, řekl jim. Poděkoval také apoštolskému nunciovi na Haity Bernarditovi Auzovi a předsedovi Caritas Haiti, biskupovi Pierrovi Dumasovi za zprostředkování návštěvy. Kardinála Maradiagu na cestě na Haity doprovázeli také zástupci některých národních Charit z Latinské Ameriky.
Charity působící ve 40 zemích vybraly od soukromých dárců na pomoc Haiti už 147 miliónů euro. Vlády a instituce pak na konto Charity ve prospěch Haiti poukázaly 27 miliónů euro. Charita nyní po bezprostřední pomoci po zemětřesení připravuje 3-5letý plán rekonstrukcí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.