Papež: Spojená Evropa má být společenstvím sdílených hodnot

27.2.2004 

O vzájemné úctě všech obyvatel a spravedlivém míru promluvil Jan Pavel II. k novému velvyslanci Bosny Hercegovinny u Svatého Stolce, kterým se stal Miroslav Palameta.
Svatý otec během obřadu předání pověřovacích listin připomněl své poslední návštěvy Bosny Hercegoviny v dubnu 1997 a v červnu loňského roku. ?Považoval jsem tyto cesty za povinnost mého pastoračního poslání, abych přinesl každému poselství lásky, smíření, odpuštění a míru.? ? uvedl Jan Pavel II. Mezi problémy, které jsou následkem nedávných konfliktů jmenoval Papež na prvním místě nedořešenou otázku uprchlíků a vystěhovalců. ?S postupem času se stává stále naléhavějším povinnost odpovědět na jejich legitimní očekávání: jejich utrpení žádá naši solidaritu.? Zmínil také nutnost stálého a upřímného úsilí o demokracii a její harmonický rozvoj v duchu společných hodnot. V této oblasti je církev vždy připravena spolupracovat s vládami. Svatý Stolec podporuje také přání Bosny Hercegoviny zaujmout náležité místo ve strukturách sjednocující se Evropy. Spojená Evropy ? uvedl Jan Pavel II. ? nespočívá totiž pouze v rozšíření hranic, ale v solidární úctě ke všem kulturním tradicí, v úsilí o spravedlnost a mír na Starém kontinentu i na celém světě.

Připomeňme, že válka v oblasti Bosny Hercegoviny trvala 4 roky ? od 1992 do 1995 ? stála životy 200 tisíc osob. 800 tisíc lidí opustilo své domovy a mnozí se doposud nevrátili. V čele státu podle Daytonských dohod stojí tři prezidenti volení chorvatskou, muslimskou a srbskou komunitou. V nejvyšší funkci se střídají každých osm měsíců. Kromě tohoto ?triumvirátu? stojí v čele státu ještě další dva prezidenti, prezident Federace Bosna Hercegovina a prezident Republiky Srpska.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.