Papež promluvil k letcům

20.2.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci 6 tisíc členů Italského civilního letectva. V promluvě k nim připomněl, že letadel k dopravě do práce, na dovolenou nebo k cestě do exilu využívají miliony lidí a letiště se dnes stala životním uzlem.

?Jste povoláni k regulaci a kontrole letového provozu a zajišťování účinného národního systému dopravy, a respektu k mezinárodním závazkům země, k tomu, abyste zaručili uživatelům a společnostem bezpečnost letů, obranu práv, kvalitu služeb, rovnost příležitostí a respekt k životnímu prostředí. V tolika různých úkolech je třeba, a to platí pro všechny projekty a aktivity, především brát ohled na lidskou osobu v její celistvosti. Ta musí vždy znamenat cíl a ne prostředek. Tento princip je třeba respektovat, i když se to může zdát v současném kontextu ekonomické krize, která zapříčinila také problémy v oblasti letové dopravy, a hrozby mezinárodního terorismu, obzvlášť obtížné.?

Ani v této situaci nezle spustit z očí primát osoby a pozornost k jejím potřebám. Papež připomněl, že v dnešní době se letadlo stalo místem, kde cestující a uprchlíci prožívají očekávání, naději i obavy z budoucnosti. Stále častěji je využívají také děti, staří lidé i handicapovaní a nemocní, kteří potřebují pomoc a zvláštní pozornost. ?V posledních desetiletích se letadlo stalo také pro Petrova nástupce neodmyslitelným nástrojem evangelizace?, řekl Benedikt XVI.
Pak poděkoval všem pracovníkům více než 40 italských letišť, kterými každoročně projde přes 135 milionů osob, a svěřil je pod ochranu Panny Marie z Loreta, kterou jeho předchůdce Benedikt XV. v roce 1920 prohlásil patronkou všech letců.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.