17.října přibude 6 světců a světic

19.2.2010 

Čtyři nový světci a světice narození v polovině 19.století a dva žijící v 15.století budou svatořečeni 17.října letošního roku. Datum bylo oznámeno na dnešní konzistoři, která rozhodovala o svatořečení. Bendikt XVI. ji svolal na dnešní dopoledne.
Zvovu projít etapy života světce nebo světice - to je jako představit historické období z jeho lepší strany, ze strany osoby, která sloužila církvi a společnosti své doby. A právě k tomu dnes dopoledne ve Vatikánu došlo.

Marie od Kříže MacKillop se narodila v roce 1842 v Melbourne a stane se první australskou světicí. V 18 letech se stala učitelkou. V chudé oblasti jihu Austrálie, kde žila, založila spolu s tamním farářem otcem Woodsem první dvě katolické školy, na kterých se neplatilo školné, aby tak pomohla v boji s negramotností. Pak založila kongregaci sester sv. Josefa od Nejsv. Srdce. Známá byla také pro svou péči o vězně. Zemřela v roce 1909.

O tři roky mladší než sestra MacKillop byl blahoslavený André Bessette, Kanaďan z Montrealu. Ve 12 letech osiřel a emigroval do USA, kde se naučil zvláštní úctě ke svatému Josefu. Po návratu do vlasti vstoupil do kongregace Sv. Kříže, kde mu byl svěřen úkol správce koleje Notre-Dame. Ten vykonával 40 let. Fungoval ale také jako holič a zahradník a staral se o nemocné. Už za svého života se na jeho modlitbu na přímluvu svatého Josefa udávala zázračná uzdravení. Když v 91 letech v roce 1937 zemřel, vyhlásila Kanada státní smutek.

Současnicí svatého Andrého Bassette byla Španělka Candida Maria od Ježíše Cipitria y Barriola. Nepříliš vzdělaná dívka s obrovskou úctou k eucharistii a k Panně Marii a s mimořádnou láskou k chudým. S nimi se dělila o jídlo, šat, o plat. Touha po zasvěceném životě se u ní spojila právě s láskou k chudým a vyústila v založení řeholní kongregace Dcer Ježíšových.

V druhé polovině 19.století se narodila nedaleko italské Neapole také Julie Salzano. Vyrostla v sirotčinci a stala se učitelkou a katechetkou. Založila kongregaci sester katechetek Nejsv. Srdce Ježíšova. A velký čas věnovala také pomoci chudým.

Naproti tomu Kamila Battista Varano, narozená v roce 1458, byla ze šlechtické rodiny. Vyrostla v paláci v bohatství. Jak ale sama uvádí ve svém životopise, někdy mezi 8-10 rokem po kázání františkána Domenica da Leonessa učinila slib každý pátek prolít alespoň jednu slzu pro Pánovo umučení. V biografii také přiznává, že se jí to vždy nedařilo. Nicméně Utrpení Páně zůstalo středem jejího duchovního života. Přes otcův nesouhlas vstoupila ke klariskám v Urbinu. Když v roce 1524 umírala, byla jeho abatyší, s pověstí moudrosti, pro kterou se na ní obracely i mnohé světské autority.

Osm let po smrti sestry Battisty se narodil v Polsku Stanislaw Soltys.V mládí studoval u Lateránských kanovníků a toto setkání předznamenalo jeho život. Ve 23 letech do tohoto řádu vstoupil a stal se knězem. Věnoval se studiu Bible; pro své praktické schopnosti se stal také magistrem noviců a později mladých spolubrarů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.