Rekonstrukce Haiti si vyžádá 10 miliard euro

18.2.2010 

Caritas Internationalis vyjádřila zklamání nad nedostatkem politické vůle Světového měnového fondu, který zasedal minulý týden kvůli oddlužení Haiti. Vyjádřila ale spokojenost s tím, že měnový fond poskytne na pomoc Haiti bezúročnou půjčku ve výši 102 miliónů dolarů. Odpustit dluhy zemětřesením postiženému Haiti se rozhodla skupina nejvyspělejších zemí světa G7. Stejný krok by podle ní měli učinit rovněž mezinárodní věřitelé. Uvedl to po zasedání finančních představitelů G7 kanadský ministr financí Jim Flaherty.

Caritas Internationalis připomíná, že obrázky, které z Port-au-Prince přicházejí, dokazují, že uplyne mnoho let než bude země schopná dluh splácet a že k oddlužení by mělo dojít ještě před tím než Haiti začne s rekonstrukcí, která zabere desetiletí a tisíce miliónů dolarů.

Podle Meziamerické rozvojové banky je k rekonstrukci Haiti, jeho infrastruktury a budov, třeba minimálně 10 miliard euro.

Poslední údaje z Haiti mluví o více než 200 tisíci mrtvých a stejném počtu zraněných. Za ně předevčírem sloužil zádušní bohoslužbu děkan kardinálského kolegia, kardinál Angelo Sodano. Během prvního měsíce od zemětřesení zajistilo mezinárodní společenství Charit na Haiti přístřeší 35 tisícům lidí, základní potraviny (zejména rýži) obdrželo 200 200 osob a v nejbližších dnech budou potraviny poskytnuty dalším zhruba 60 000 osobám.

V rámci podpory Světového potravinového programu (OSN) rozdělila charitní síť další potraviny (zejména rýži) téměř 200 tisícům osob. Více než 60 tisícům byla rozdělena také nepotravinová pomoc (hygienické balíčky a potřeby pro domácnost). V táborech je, samozřejmě, poskytována další pomoc, jako zdravotnická péče. Lékaři pracující v devíti zdravotnických centrech ošetřili více než 10 000 lidí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.