Maronitská církev slaví jubileum

16.2.2010 

Maronitská církev v neděli zahájila jubilejní oslavy 1600 let od smrti svatého Marona, syrského mnicha ze 4. století jehož jméno libanonská církev nese. Liturgii v bazilice Santa Maria Maggiore v Římě při té příležitosti předsedal prefekt Kongregace pro Východní církve, kardinál Leonardo Sandri. Benedikt XVI. pak k této příležitosti zaslal telegram.

Šestnáctisté výročí smrti svatého Marona, jež připadá na Kněžský rok ?může být pro kněze, řeholníky i laiky motivem k obnově přimknutí se ke Kristu, Dobrému Pastýři, ve staleté věrnosti římskému biskupovi?. To jsou slova telegramu, který Svatý otec adresoval kardinálu Sandrimu. Ten libanonskou církev vyzval k účasti na ekumenickém dialogu.

Současný patriarcha Nasrallah Butros Sfeir jubileum libanonské církve definoval jako ?rok spravedlnosti, smíření a pokání?. Také kardinál Sandri vyzval společenství maronitských věřících ke zpytování svědomí a kněze k tomu, aby se nechali inspirovat příkladem svatého Marona. Připomněl také blížící se zasedání biskupského synodu pro Blízký východ.

V celém světě žije asi 3 milióny maronitů, v samotném Libanonu jich je okolo 850 tisíc a tvoří tak přibližně 25 % všech obyvatel Libanonu .

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.