Benedikt XVI. přijal vedení společnost ACEA

6.2.2010 

?Model rozvoje, jenž je nyní založen především na zisku a individualistické kultuře, je třeba promýšlet tak, tak aby v jeho středu stála lidská osoba a společné dobro,? vyzval Benedikt XVI. během dnešního setkání s řediteli a personálem společnosti Acea ? výrobce a dodavatel elektrické energie, veřejného osvětlení, vody a plynu - která nedávno oslavila sto let od svého založení. Benedikt XVI. poděkoval prezidentovi společnosti Giancarlu Cremonesimu za knihu ?Podnikatelé pro společné dobro?, která vyšla ve Vatikánském vydavatelství ve spolupráci s Křesťanským sdružením podnikatelů a věnuje se aplikaci principů encykliky Caritas in veritate v podnikatelském světě. Setkání se účastnil také kardinál Salvatore De Giorgi, národní poradce Křesťanského sdružení podnikatelů.

Benedikt XVI. ocenil také úsilí společnosti v oblasti obrany životního prostředí prostřednictvím využívání obnovitelných zdrojů:

?Stejně důležité je podporovat lidskou ekologii, která je schopna vytvářet pracovní prostředí a mezilidské vztahy hodné člověka. Chtěl bych v této souvislosti připomenout to, co jsem napsal v poselství k letošnímu Světovému dni míru, tedy že ?doufám v přijetí rozvojového modelu zaměřeného na lidskou bytost, na prosazování a sdílení obecného dobra, na zodpovědnost, na vědomí potřeby změny životního stylu.?

Papež připomněl, že Kristus, dokonalý člověk, je příkladem jednání, které vede k růstu lidstva, a tak my naším jednáním podle jeho vzoru můžeme také činit svět lidštějším, aby byla brán zřetel na každého člověka. V závěru ocenil Benedikt XVI. spolupráci společnosti Acea s Nadací Jana Pavla II. pro Sahel, která si klade za cíl odpovědět na nedostatek vody a energie v některých rozvojových zemích, a za osvětlování památek, které z Říma činí světový unikát:

?Také krása četných kostelů, počínaje bazilikou svatého Petra, byla vyzdvižena umnou hrou světel, které podtrhují to, co člověk dokázal vytvořit, aby projevil svou víru v Krista - ?věčné světlo, které osvěcuje každého člověka.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.