Biskupové Skotska na ad Limina

5.2.2010 

Formovat nové generace kněží a laiků, aby uměli svědčit o křesťanské pravdě v církevním i profesním prostředí, bránit soudržnost principů a svobodu je veřejně zastávat. To kladl na srdce Benedikt XVI. skotským biskupům, které dnes přijal na audienci v rámci jejich návštěvy ad Limina. Svatý otec se také věnoval tématům obrany lidského života a zdůraznil nutnost přilnutí k magisteriu církve za všech okolností. Slova Benedikta XVI. zazněla jako odezva jeho chystané návštěvy ve Velké Británii, jež se očekává na podzim letošního roku. Svatý otec se dotkl klíčových témat života skotské církve. Hovořil především o formaci kněží a laiků.
?Potřebujeme?, prohlásil důrazně, ?kněze, kteří se vážně věnují modlitbě a žijí svou službu s radostí?, protože tento způsob svědectví ?přináší plody nejen týkající se duchovního života věřících, ale také nových povolání.? Bez toho aniž by zaměňovali prostředí apoštolátu s tím, které přísluší kněžím ? k čemuž někdy dochází ? také laici mají za potřebí odpovídající formace, protože díky ní je možné ?dát nový impuls k evangelizaci společnosti?, konstatoval Svatý otec. Formace laiků se odvíjí od škol, zejména těch katolických, a lze být hrdi na to, že to přispívá k překonání sektářství a k vytváření dobrých vztahů ve společenství. Benedikt XVI. také vyzdvihl přítomnost věřících laiků v médiích, místní i národní politice, v odborných zaměstnáních či na univerzitách. Označil ji za možnost, jak mohou věřící vydáváním svědectví pravdě sloužit a obohacovat život země.
V závěru pak také ocenil zlepšení ekumenických vztahů ve Skotsku, kde katolíci tvoří 13 % z celkového počtu 5 miliónů obyvatel.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.