Potíže v organizaci humanitární pomoci

28.1.2010 

Mezinárodní humanitární pomoc dosahuje ke stále rozsáhlejším zástupům lidí, kteří se ocitli v nouzi po katastrofálním zemětřesení na Haiti. Humanitární organizace se snaží různými způsoby zajistit, aby se potraviny dostaly ke hladovějícím a neskončily na černém trhu. Druhý sektor působnosti humanitární činnosti je očkování proti nakažlivým chorobám. Caritas Internationalis vynaložilo na pomoc Haiti více než 33 milionů dolarů a Catholic Relief Services (což je charita Spojených států) více jak 25 milionů dolarů. Z hlavního města Haiti informuje o aktuální situaci kanadský jezuita polského původu Artur Suski:

?Velmi mnoho lidí zůstává ve středu města, nestěhují se mimo město. Na ulicích je špína. Leží tu nemocní, ale také mrtví, kteří nejsou ani nijak zahalení. Lidé přebývají rovněž na ulicích. Američané a OSN chtějí obyvatelstvo evakuovat do stanových měst, kde o ně bude postaráno a kde dostanou najíst. V nemocnicích a na ulicích ordinují lékaři. Potraviny jsou také rozdávány přímo na ulicích, ale ne vždy je to dobře organizováno, protože ne vždycky se dostane na všechny.?

Telefonuje z Port-au-Princ pro vatikánský rozhlas jezuita Artur Suski.
Za postižené zemětřesením se modlila církev na nedaleké Kubě. V Havaně se nečekaně účastnili mše svaté i ministři kubánské vlády, představitelé komunistické strany a diplomatický sbor. Kard. Jaime Ortega vyjádřil soustrast a solidaritu s trpícími a připomenul, že lékařská pomoc z Kuby byla jedna z prvních, které na Haiti přišly.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.