Kard. Bertone setrvá v úřadu státního sekretáře

22.1.2010 

Včerejší vydání Osservatore Romano zveřejnilo list Benedikta XVI., kterým potvrdil kardinála Tarcisia Bertoneho ve funkci vatikánského státního sekretáře. Kardinál Bertone dovršil 2. prosince loňského roku 75 let, tedy věk, kdy biskupové podávají Svatému otci rezignaci. Benedikt XVI. rozhodl, že ho v úřadu ponechá.
Svatý otec v listu připomněl ?dlouhou cestu? své spolupráce s kardinálem Bertonem, která začala, když pracoval jako poradce Kongregace pro nauku víry, které byl Joseph Ratzinger prefektem. ?Mám na paměti také delikátní úkol, kterým bylo budování dialogu s mons. Marcelem Lefevrem...?

?Povolán mým milovaným předchůdcem do služeb Římské kurie jste vykonával s velkou odborností a velkodušným odhodláním úřad sekretáře Kongregace pro nauku víry. Byly to velmi intenzivní a náročné roky, během nichž se zrodily velmi důležité věroučné i disciplinární dokumenty?, vzpomíná Benedikt XVI. na zrod spolupráce se svým současným státním sekretářem.
?Vždy jsem oceňoval Váš ?sensus fidei?, Vaší doktrinální a kanonickou odbornost a Vaši lidskost, která na Kongregaci pro nauku víry velmi napomohla vytvořit opravdu rodiné ovzduší plného jednoty, rozhodnosti a discipliny v práci?, napsal v listě Svatý otec, který právě tyto kvality uvedl jako motiv svého rozhodnutí jmenovat kardinála Bertoneho v létě 2006 svým státním sekretářem. ?Dnes jsou tytéž vlastnosti důvodem, pro který se ani v budoucnu nechci vzdát této vzácné spolupráce?, napsal kardinálovi Bertonemu Benedikt XVI. a na závěr listu připojil své apoštolské požehnání.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.