Petrův nástupce se setkal s delegací Finské luteránské církve

18.1.2010 

Dnes dopoledne, v první den 82. Týdne modliteb za jednotu křesťanů, přijal Benedikt XVI. ve Vatikánu členy ekumenické delegace Finské luteránské církve. Téma Týdne modliteb pro letošní rok je vybráno z Lukášova evangelia: "Vy jste toho svědky" a souvisí také se 100. výročím Misionářské konference v Edimburgu, které připadá na letošní červen. V roce 1910 se na něm sešla více jak tisícovka zástupců anglikanismu a protestantismu, aby diskutovali o jednotě jakožto nezbytnosti pro účinné hlásání evangelia.

Benedikt XVI. ve své promluvě k luteránské delegaci zdůraznil význam letošního 25. výročí od zahájení každoročních návštěv této delegace v Římě. Delegace Finské luteránské církve navštěvuje Řím pravidelně ve dnech, kdy si připomíná svatého Jindřicha, svého patrona.

?Druhým vatikánským koncilem katolická církev nezvratně vykročila na cestu ekumenismu, a zaposlouchala se tak do hlasu Pánova Ducha, který nás učí, jak máme pozorně číst znamení doby?(Ut Unum Sint, 3), připomněl Benedikt XVI.

?Tuto cestu katolická církev od té doby přijala celým srdcem. Církve Východu i Západu, jejichž tradice jsou ve vaší zemi přítomné, sdílí skutečné, i když nedokonalé společenství. Je to důvod litovat útrap z minulosti, ale zajisté je to také motiv, který nás pobízí k ještě větší snaze o porozumění a smíření, aby se naše bratrské přátelství a dialog mohlo rozvinout k dokonalé a viditelné jednotě v Kristu Ježíši.?

Benedikt XVI. připomněl desetileté výročí od podpisu Společné deklarace o nauce o ospravedlnění, která je konkrétním znamením znovu objeveného bratrství mezi luterány a katolíky. Svatý otec v této souvislosti ocenil práci, kterou luteráni a katolíci společně ve Švédsku a Finsku věnují řešení některých otázek, které se od Společné deklarace odvíjejí, a vyjádřil naději, že text, jenž je výsledkem dialogu přispěje k cestě vedoucí k obnovení ztracené jednoty. Na závěr své promluvy Svatý otec ještě jednou poděkoval ekumenické delegaci Finské luteránské církve za 25 let setkávání, studia a dialogu:

?Svědčí o vašem respektu k Petrovu nástupci, stejně tak jako o vaší dobré víře a touze po jednotě skrze bratrský dialog. Vytrvale se modlím za to, aby různé křesťanské církve a církevní společenství, které zastupujete, mohly na naší společné pouti stavět na tomto smyslu pro bratrství. Na vás i na všechny, kdo jsou svěřeni vaší pastýřské péči svolávám hojné požehnání Všemohoucího Boha.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.