Protikřesťanské útoky sílí, ale roste i solidarita malajských muslimů

12.1.2010 

V Malajsii pokračují útoky na křesťanskou komunitu. Za poslední 4 dny bylo islámistickými extrémisty napadeno devět katolických kostelů. Místní biskupové, kteří zahájili zasedání biskupské konference, vyjádřili značné znepokojení a požádali vládu a náboženské představitele o spolupráci na vytvoření mírového ovzduší v zemi. Násilí rozpoutala diskuze o používání slova Alláh jako označení Boha nemuslimy. Spor o povolení používat ho i katolíky a dalšími se vede už dlouho. ?Semitské slovo Alláh je starší než islám a proto na jeho užívání nemohou mít výlučné právo muslimové,? komentoval před několika dny zákaz biskup Chee Ing z diecéze Malaka Johor. Uvedl přitom, že tento zákaz je součástí rozsáhlé diskriminace, která nutí stále větší počet křesťanů k odchodu do emigrace.

Plenárního zasedání biskupů se účastní také mons. Salvatore Pennacchio, apoštolský delegát v Malaisii, Singapuru a Brunei, který vyjádřil solidaritu a blízkost Svatého stolce malajským křesťanům a připomněl, že ?je nezbytné usilovat o dialog a mír v zemi společně se státními autoritami?. Agentura Fides informuje o tom, že malajští biskupové mají v plánu setkat se jak se státními představiteli, tak s muslimskými vůdci.

Některé skupiny muslimů mezitím jako projev solidarity s křesťany uspořádaly hlídky v okolí některých kostelů, aby zabránily dalším násilným episodám. Agentuře Fides to potvrdil mons. Murphy Pakiam, arcibiskup Kuala Lumpur. Za povolení užívání slova Alláh i nemuslimskými náboženstvími se postavila strana Islam Se-Malaysia, která uvedla, že to slovo patří do teologické tradice všech tří světových monoteistických náboženství ? židovství, křesťanství a islámu, které mají společného praotce Abraháma.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.