Nuncius v Izraeli: Drobné pokroky ve vzájemném chápání

12.1.2010 

U příležitosti návštěvy delegace episkopátů severní Ameriky a Evropy ve Svaté zemi přichází na přetřes otázka statutu katolické církve na tomto území, jakož i podmínek, za nichž musí pracovat. Podle apoštolského nuncia v Izraeli, arcibiskupa Antonia Franca, je třeba vyjádřit uznání probíhajícím vatikánsko-izraelským jednáním na toto téma. Poslední z nich se konalo 7.ledna v Jeruzalémě.

?Během zasedání komise jsme stanovili kalendář společných prací a seznam témat týkajících se otázky daní, prozradil agentuře SIR apoštolský nuncius v Izraeli. Každá strana předložila svůj návrh v této záležitosti. Byla objasněna nedorozumění, která bránila pokroku v jednáních. Nyní už je možné hovořit o konkrétních návrzích a doufám, že do následujícího plenárního zasedání dvojstranné komise, která se bude konat ve Vatikánu 27. května, dojde k pokroku,? dodal arcibiskup Franco. Jednat se bude o osvobození daňových povinností, státní dofinancování katolických škol a nemocnic, které slouží rovněž Izraelcům, a vlastnické právo některých církevních nemovitostí, např. Večeřadla. Vatikánský diplomat přiznal, že ne ve všech otázkách došlo k objasnění stanovisek. Arcibiskup Franco k tomu řekl:

?My potvrzujeme stále naše základní stanovisko, že totiž v některých věcech nemůžeme ustoupit a to nikoli proto, že chceme nějaká výjimečná privilegia, ale protože chceme umožnit církvi, aby žila a mohla pokračovat ve svém poslání, v plnění své sociální funkce tady v Izraeli. V některých bodech proto ustoupit nemůžeme. Pokud se nám podaří se dorozumět, poznat vzájemně svoje důvody a dát pochopit, proč některé věci žádáme, podaří se snad dosáhnout pokroku. Pokud se to nepodaří, budeme muset trvat na svém a být trpěliví.?

Říká apoštolský nuncius v Izraeli v souvislosti s vyjednáváním mezi Vatikánem a Izraelem ohledně statutu katolické církve ve Svaté zemi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.