Zemřel kard. Razafindratandra

11.1.2010 

Církev na Madagaskaru oplakává smrt jedné ze svých největších osobností ? kardinála Armanda Gaétana Razafindratandra, emeritního arcibiskupa Antananariva. Kardinál zemřel včera odpoledne v nemocnici v Mahajanga ve věku 84 let.

Narodil se v roce 1925 v Ambohimalaze, asi padesát kilometrů od hlavního města, kde byl jeho dědeček guvernérem. Po kněžském svěcení v roce 1954 studoval na Katolickém institutu v Paříži. Na Madagaskar se vrátil o dva roky později a stal se ředitelem katechetického centra. V roce 1978 byl jmenován biskupem v Mahajanga. V té době hlásal evangelium ve všech farnostech v oblasti, do nichž téměř vždy musel docházet pěšky. Pro mnohé z nich to byla první návštěva biskupa. Patřil mezi zakladatele Ekumenické teologické komise a bylo mu svěřeno vypracování stanov Rady křesťanských církví, hnutí, které hrálo velkou roli v demokratickém vývoji Madagaskaru od roku 1989. V roce 1994 se stal arcibiskupem v hlavním městě a téhož roku jej papež Jan Pavel II. učinil kardinálem. V letech 1997 až 2002 byl předsedou Madagaskarské biskupské konference.

K jeho úmrtí zaslal současnému arcibiskupovi Antananariva, mons. Odonu Marte Arsene Razanakolonovi soustrastný telegram také Benedikt XVI. Ten označil zesnulého kardinála za horlivého pastýře, který svůj život dal do služeb madagaskarského lidu a hlásání evangelia. Všechny věřící jeho diecéze, rodinu a účastníky pohřebních obřadů také ujistil svými modlitbami.

Po smrti kardinála Razafindratanadra má kardinálské kolegium 182 členů, 112 z nich má právo účastit se konkláve.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.