Benedikt XVI. sloužil mši sv. a udělil svátost křtu čtrnácti dětem

10.1.2010 

Jako každý rok na svátek křtu Páně slavil i dnes dopoledne Petrův nástupce mši svatou v jedinečném sakrálním prostoru Sixtinské kaple, přičemž také udělil svátost křtu sedmi chlapečkům a sedmi děvčátkům, vesměs z rodin zaměstnanců Vatikánu.

Samotnou eucharistickou bohoslužbu slavil Petrův nástupce italsky a - stejně jako v předchozích letech - na původním oltáři, který je umístěn u stěny pod monumentální Michelangelovou freskou Posledního soudu, a tedy obrácen tímtéž směrem jako Boží lid. Římský misál vydaný po liturgické reformě roku 1970 dovoluje celebrantovi, aby během bohoslužby oběti zaujal u oltáře postoj téhož nasměrování jako věřící lid, což sice lze z čistě topografického hlediska také označit jako ?obrácení kněze zády k lidu?, avšak z teologického hlediska je třeba použít klasický výraz ?obrácení směrem k Pánu?, který jedině vyjadřuje vnitřní nasměrování všech členů Božího lidu v průběhu křesťanské liturgie.
V homilii Benedikt XVI. řekl:

?Drazí přátelé, dnešek je pro tyto děti velkým dnem. Křtem se stali účastníky smrti a zmrtvýchvstání Krista, zahajují spolu s ním radostné a povznášející dobrodružství učedníka, které liturgie představuje jako zkušenost světla. Vskutku, při předání svíce, zapálené od velikonočního paškálu, církev prohlašuje: ?Přijměte světlo Kristovo!? Křest osvěcuje světlem Kristovým, otevírá oči pro jeho záři a uvádí do tajemství Boha božským světlem víry. V tomto světle budou děti, které přijmou křest, kráčet po celý život za pomoci slov a příkladu rodičů, kmotrů a kmoter. Ti se musejí snažit slovy a svědectvím svého života živit pochodeň víry těchto dětí, aby mohla zazářit v tomto našem světě, který se často potácí v temnotách pochybností, a aby mohly nést světlo evangelia, jež je životem i nadějí. Jedině tak budou moci jako dospělí pronášet s plným vědomím formuli, zařazenou na závěr obřadu vyznání víry: ?Tak věříme. Tak věří církev. A tuto víru vyznáváme a ona je naší slávou v Kristu Ježíši, našem Pánu.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.