Vietnamští biskupové se ohradili proti svévoli komunistické vlády

9.1.2010 

Vietnamští biskupové jednoznačně vystoupili na obranu věřících, kteří byli surově zbiti při obraně kříže na hřbitově farnosti Dong Chiem nedaleko Hanoje. Několik stovek policistů zde 6.ledna na příkaz regionálních komunistických úřadů odstranilo pomocí výbušniny velký kříž a přitom zbili anebo zatkli každého, kdo se v inkriminované době nacházel poblíž hřbitova.

Biskupové severního Vietnamu vyjádřili svou solidaritu s Hanojským arcibiskupem a zároveň zděšení nad barbarským činem zničení posvátných symbolů víry a brutálním útokem proti místní katolické komunitě. Hanojský arcibiskup mons. Josef Ngo Quang Kiet spolu s deseti Severo-vietnamskými biskupy navštívili farnost Dong Chiem a oběti policejního útoku. Na protest proti barbarskému činu komunistických úřadů postavili věřící vzápětí a na stejném místě další kříž z bambusu. Potvrzují tak i vlastnické právo na dané území, které patří farnosti více jak sto let. V odpověď na tuto akci policie uvěznila pět katolíků a začala území střežit. Nový bambusový kříž však nestrhla. První případ komunistické svévole v letošním roce jeví stejné známky jako ty, které se udály v Tam Toa a Bau sen (v diecézi Vinh) a v Lon Ly (arcidiecéze Hue), kde se rovněž místní úřady zcela bezprávně zmocnily pozemků patřících farnosti a zničily budovy či křesťanské symboly, které na nich stály.

Severo-vietnamští biskupové ve svém prohlášení upozorňují vládu, aby nepřijímala opatření, která by mohla vytvořit ?další znechucení, rozhořčení a nedůvěru obyvatelstva? a zdůrazňují to, co již v minulosti vyjádřila Vietnamská biskupská konference o ?potřebě změny zákonů o vlastnictví pozemků a nemovitostí?. Komunistická vláda v Hanoji totiž popírá vlastnická práva s tím, že půda patří lidu a spravuje ji stát. Biskupové poukazují na to, že soukromé vlastnictví je zaručeno Všeobecnou deklarací lidských práv, kterou je třeba respektovat. V závěru svého poselství biskupové vyjadřují svou ochotu ?spolupracovat s vládou? pro blaho země a při budování ?velké rodiny?, v níž budou všichni moci žít v pokoji.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.