Papež se setkal s karabiniéry

7.1.2010 

Benedikt XVI. se dnes v Klementinském sále apoštolského paláce setkal s rotou karabiniérů, do jejíž působnosti spadá okolí Vatikánu. Karabiniéři tvoří samostatnou vojenskou bezpečnostní složku Italské republiky. Vznikla roku 1814. Dnešního setkání se účastnilo přibližně 200 osob v čele s nejvyšším veliteli a vojenským ordinářem v Itálii arcibiskupem Vincenzo Pelvim.

Papež vyjádřil svou vděčnost za službu, kterou karabiniéři poskytují Vatikánu tím, že ?zajišťují bezpečí a klid poutníkům a návštěvníkům, kteří přicházejí do centra katolické víry? a umožňují tak ?potřebnou duchovní usebranost při návštěvě hrobu apoštola Petra a příznivé klima na setkáních s nástupcem Petrovým, kterému Kristus svěřil úkol utvrzovat bratry ve víře?:

?Majestátní Berniniho kolonáda naznačuje, že Petrův dům je vždy připraven přijmout v duchovním objetí věřící a všechny lidi dobré vůle, kterým se dostává od učitelského úřadu římských papežů světlo a povzbuzení, aby rostli ve víře a stávali se šiřiteli pokoje a klidného, civilizovaného soužití.?

Benedikt XVI. zdůraznil ?skromnou, tichou? práci karabiniérů, která je nezbytná k tomu, aby návštěva Říma byla pro každého návštěvníka příležitostí zakusit radost víry a hodnoty bratrství, pohostinnosti a vzájemné úcty podle příkladu Toho, který se jsouce Bohem stal i Dítětem z lásky k nám?. Potom papež připomněl tradici věrnosti, velkodušnosti a ideálů Italských karabiniérů a popřál jim a jejich rodinám hojnost milostí a úspěchů v novém roce:

?Kéž Panna Maria, vaše patronka Virgo fidelis, provází vás a všechny karabiniéry, zejména ty, kteří se v různých částech světa nasazují v delikátních mírových misích, a přijme a předloží vaše dobré úmysly svému Božskému Synovi.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.