Benedikt XVI.: Turecko může být mostem mezi islámem a Západem

7.1.2010 

Mezináboženský dialog, mír na Blízkém východě a právní uznání Katolické církve: to jsou tři stěžejní témata promluvy Benedikta XVI. k novému velvyslanci Turecka u Svatého stolce. Kenana Gürsoye přijal papež na audienci dnes dopoledne, aby přijal jeho pověřovací listiny.

Benedikt XVI. připomněl svou návštěvu Turecka v roce 2006, první návštěvu svého pontifikátu v zemi s muslimskou většinou, a poukázal na úsilí katolické církve ?pokračovat v mezináboženském dialogu v duchu vzájemného respektu a přátelství?. Vydávání svědectví o společné víře v Boha, která charakterizuje křesťany i muslimy, a ?úsilí o lepší vzájemné poznání? vede k posílení vzájemných pout. Vroucně se modlím, dodal Benedikt XVI., aby ?tento proces vnesl větší důvěru mezi jednotlivce, společenství a národy, obzvlášť v problematické oblasti Blízkého východu?. Papež prohlásil, že katolíci v Turecku si váží ?svobody kultu?, kterou jim zajišťuje Ústava, a jsou rádi, že mohou ?přispívat k dobru svých spoluobčanů?, zejména v oblasti charitativní práce. Papež také připomněl, že církev v Turecku očekává právní uznání. Uznání, zdůraznil, které by ?umožnilo těšit se z plné náboženské svobody a zajistilo by ještě větší přínos společnosti.?

Turecko, řekl Benedikt XVI., může fungovat jako ?most mezi Islámem a Západem? a ?nabízet významný příspěvek k úsilí o mír a stabilitu na Blízkém východě. Svatý stolec, pokračoval, ?si váží mnohých iniciativ, které Turecko v tomto směru už vyvinulo,? a podporuje snahy o ukončení dlouhotrvajícího konflikt v této oblasti?. Jak už historie mnohokrát dokázala, uvažoval dále Benedikt XVI., ?územní spory a etnická rivalita mohou být uspokojivě vyřešeny, pokud jsou brány v úvahu legitimní nároky všech stran?. Ujistil, že Svatý stolec považuje za hlavní prioritu ?hledání spravedlivého a trvalého řešení konfliktů v regionu?, a nabízí své diplomatické služby pro dosažení pokoje a smíření.

Benedikt XVI. také připomněl blížící se 50. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Tureckem a Svatým stolcem, což je plod pontifikátu Jana XXIII., bývalého apoštolského delegáta v Istanbulu. Papež vyjádřil důvěru, že tyto vztahy se budou i nadále posilovat v důsledku stálé spolupráce v mnoha důležitých otázkách. V promluvě Benedikta XVI. k novému tureckému velvyslanci nechyběla také vzpomínka na setkání s patriarchou Bartolomějem ve Fanaru, které papež označil za velmi silný okamžik své apoštolské cesty do Turecka. ?Křesťanské komunity, vědomy si svého starobylého dědictví a významného přínosu civilizaci jsou hrdé, že jsou částí, nejen Turecka, ale i celé Evropy.?

V závěru promluvy Benedikt XVI. poděkoval tureckým autoritám, že usnadnily během roku svatého Pavla poutě a liturgické slavení na místech spojených s Apoštolem národů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.