Slavnost Zjevení Páně ve Vatikánu

6.1.2010 

Před přílišnou sebejistotou jako tím, co vzdaluje od Boha, varoval Benedikt XVI. v homilii během dnešní mše ze slavnosti Zvěstování Páně. Předsedal jí v deset hodin dopoledne ve vatikánské bazilice. Při polední modlitbě Anděl Páně se vrátil k tématu Tří králů - mužů vědy, opravdových hledačů pravdy, vzorů jednoty mezi inteligencí a vírou. V homilii Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

?Ačkoli se však z oněch nemnohých v Betlémě stali mnozí, věřících v Ježíše Krista se zdá být stále málo. Mnozí viděli hvězdu, ale málo je těch, kteří pochopili toto poselství. Znalci Písma z dob Ježíšových znali dokonale slovo Boží. Byli s to bez problémů říci, co se tam nachází ohledně místa, kde se měl Mesiáš narodit, ale - jak říká svatý Augustin: - ?dopadli podobně jako milníky u cesty: ukázali směr putujícím a sami zůstali netečnými a nehybnými?.
Můžeme se tedy ptát: co je důvodem toho, že někteří vidí a jiní nikoli? Co otevírá oči a srdce? Co chybí těm, kteří zůstávají lhostejnými, těm, kteří ukazují cestu, ale nehýbou se? Můžeme odpovědět: přílišná sebejistota, nárokování si dokonalé znalosti reality, domýšlivost, že již všechno definitivně posoudili, je uzamykají a jejich srdce činí necitlivým pro novost Boha. Jsou si jisti ideou, kterou si o světě vytvořili, a nedovolí, aby se jejich nitra dotklo dobrodružství Boha, který se s nimi chce setkat. Vkládají svou důvěru spíše do sebe sama než do Něho a nepovažují za možné, aby Bůh byl tak velký, že by se mohl stát maličkým, aby se k nám opravdu přiblížil.
?

HOMILII Benedikta XVI. z dnešní mše svaté najdete ZDE

Desetitisíce Římanů i poutníků z celého světa zaplnily svatopetrské náměstí, aby si vyslechly promluvu před polední mariánskou modlitbou, kterou pak spolu se Svatým otcem recitovaly.

PROMLUVA Benedikta XVI. před Angelus je ZDE

Po modlitbě Anděl Páně pak Benedikt XVI. pozdravil bratry a sestry z Východních církví, kteří dnes oslavují Kristovo narození:

?Kéž je tajemství světla pramenem radosti a pokoje pro všechny rodiny a společenství.?

Další myšlenky Svatého otce směřovaly k těm nejmenším a to při příležitosti dnešního Světového misijního dne dětí, iniciativy, která vychovává mentalitu otevřenosti a solidarity se strádajícími vrstevníky.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.