O letošním tříkrálovém průvodu na náměstí sv. Petra

5.1.2010 

Jako každý rok i letos na slavnost Zjevení Páně projde římskou Via della Conciliazione, vedoucí ke svatopetrské bazilice, historicko-folkloristický průvod ?Viva la Befana?, který pořádá sdružení ?Europae Fami.li.a.? Letos půjde už o 25. ročník a jeho protagonisty budou letos města Altari, Fiuggi a Vico z Lazia a jejich Tři králové přinesou poselství míru a solidarity mezi národy a kulturami spolu s typickými produkty svého kraje. Průvod dorazí na svatopetrské náměstí, aby se zúčastnil polední modlitby Anděl Páně, po jejímž skončení Tři Králové přijdou, jak je už tradicí, do Papežského domu předat své symbolické dary Benediktu XVI. Hovoří Sergio Balestrini, předseda pořádající organizace:

?Zvláštností této akce je, že Králové každý rok pocházejí z jiné oblasti. Zítra přijdou z Altari, Fiuggi a Vica a doprovázet je bude na 1 500 lidí v kostýmech. Budou představovat dějiny, kulturu, tradice, produkty a plodiny z jejich oblasti. My si myslíme, že na slavnost Zjevení Páně je to ten nejhezčí dárek, který může být všem rodinám na světě dán, tj. představit jejich kulturu, jejich tradice, tradice z jejich rodného kraje.?

Co pro rodiny a sdružení rodin znamená svátek Zjevení Páně?

?Pro nás je Zjevení Páně svátkem darování, zjevení Ježíše všem národům země. Je to opěrný bod pro všechny křesťany a pro každého, kdo Nazaretskou rodinu považuje za příklad pro vlastní život, pro vlastní bytí a životní podmínky, způsobu jak vychovávat děti, jak žít, jak se zapojit do společnosti. Myslím, že je to jedna z nejvýznamnějších křesťanských slavností.?

Jak bude zítřejší akce probíhat?

?Průvod půjde po Via della Conciliazione. Jednou z pěkných věcí, které se stanou ještě než průvod dorazí na svatopetrské náměstí, je přivítání starostů a rodin primátorem Říma a předsedou městské rady. Navzájem si během ceremonie vymění dary. Až dorazí průvod na svatopetrské náměstí, zúčastní se polední modlitby Anděl Páně a po jejím skončení naši Tři králové předají symbolické dary Jeho Svatosti: bronzový basreliéf Ukřižovaného, protože ho považujeme za opěrný bod celého vesmíru, ve všech směrech a pro všechny kultury. Pak také ornáty ke sloužení mše svaté a láhev přátelství jako podnět míru, solidarity a bratrství mezi národy. A třetím darem je bronzový basreliéf obohacený o kameny a připevněný na olivové dřevo. Dílo je inspirované encyklikou Caritas in veritate jejíž sociální obsah pro nás představuje opravdové morální a občanské osvěžení. Ve středu tohoto basreliéfu je zobrazen Kristus, který vede lid k prameni pravdy. Tímto způsobem chceme Svatému otci ukázat, že mu nasloucháme a následujeme jeho příklad během roku, a sjednocujeme se s přikázáními církve.?

Říká Sergio Balestrini, předseda organizace ?Europae Fami.li.a.?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.