Vyvážený demografický růst zaručuje rozvoj

5.1.2010 

Ekonomové nepochopili, že bez přírůstku obyvatelstva není možný rozvoj. Tento názor vyjádřil v rozhovoru pro jeden z hlavních italských deníků La Stampa (4.1.2010) předseda Institutu náboženských děl (IOR), tedy vatikánské banky, Ettore Gotti Tedeschi. Dával tak za pravdu slovům Benedikta XVI. z nedělní promluvy před modlitbou Anděl Páně, kde papež naznačil, že hospodářské prognózy jsou málo věrohodné.

Prof. Gotti Tedeschi, který je kromě úřadu bankéře, také profesorem etiky finančnictví na katolické univerzitě v Miláně, připomíná ve zmíněném rozhovoru chybné prognózy ekonomů z druhé poloviny 70.let minulého století. Ty totiž předpovídaly několik milionů obětí hladomoru v Indii a v dalších asijských zemích. Ve skutečnosti se však právě tam ekonomika rozvíjí nejrychleji a dokonce podporuje hospodářství Západu. Šéf vatikánské banky má za to, že ekonomie musí být pojata jako prostředek vzhledem k cíli. Žádné zákonitosti nelze odtrhávat od etických souvislostí. Katolická etika nezaměňuje prostředky a cíle. Prof. Gotti Tedeschi poznamenává, že kapitalismus vznikl ve 12. a 13. století v Evropě a jeho pravidla vypracovali františkánští teologové. V rozhovoru zdůrazňuje také nezbytnost podporování rodin, které dnes doplácejí na hospodářskou krizi nejvíce.

Podle jeho mínění se reálný rozvoj zakládá na vyrovnaném demografickém přírůstku. S růstem počtu obyvatel se pojí vznik nových pracovních míst, růst produktivity a úspor. ?Přibližně před 35 lety nastal demografický úpadek ? připomíná šéf vatikánské banky. - Pokud má každé manželství jen dvě děti, je přírůstek nulový, obyvatelstvo stále více stárne, rostou výdaje na důchody a zdravotnictví a nelze snižovat daně, klesají úspory, hůře se provádějí finanční transakce, nezvyšuje se produktivita a rozvoj se brzdí.? ? podotýká Gotti Tedeschi v rozhovoru pro deník La Stampa.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.