Nová církevní nemocnice v Kivu

4.1.2010 

V oblasti jižního Kivu v Demokratické republice Kongo vzniká díky úsilí misionářů Xaveriánů nemocnice. Ponese jméno otce Giuseppe Crippa, který v Kongu působil přes 40 let. Nemocnice přinese naději zdejším nemocným a je také symbolem míru, jak poznamenává O. Franco Bordignon:

?Měli jsme tu opakovaně několik válek a invazí, které přinesly mnoho mrtvých. V této situaci se zrodila myšlenka vybudovat tu nemocnici. Tím také oslavíme blížící se 50. výročí přítomnosti misionářů Xaveriánů v Kivu.?

Jaké je místo, kde nemocnice vzniká?

?Umístění nemocnice má symbolický význam. Jde o hraniční oblast, v sousedství Rwandy a Burundi. Ta oblast se jmenuje Kamanyola. Jde o pohraničí nemocnici, kterou budou proto moci využívat i obyvatelé Rwandy a Burundi, tedy zemí, které napadly Kongo. Přítomnost nemocnice je tak trochu akt smíření a pozvání k tomu, aby všichni, kdo žijí podél této hranice, žili v míru.?

V jaké fázi jsou práce a jaké je přijetí obyvatelstvem?

?Lidé s budováním nemocnice hodně pomáhají, jak manuální prací, tak dodávkami kamene a písku. Místní autority nám pomohly se získáním pozemku. Lidé jsou velmi rádi a pomáhají nám všemi způsoby. Zdejší autority se také snaží, aby nemocnice spatřila světlo světa co nejdříve. Na konci letošního roku by měla být plně funkční všechna její oddělení. Jistě to bude korunovace oněch 50 let působení Misionářů Xaveriánů v této oblasti.?

Říká o nově vznikající nemocnici v oblasti Jižní Kivu v Demokratické republice Kongo, otec Franco Bordignon.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.