Benedikt XVI. slavil nešpory v poslední den kalendářního roku

31.12.2009 

Dnes v podvečer se ve zcela zaplněné bazilice sv. Petra konaly za předsednictví Svatého otce tradiční nešpory ze slavnosti Matky Boží, po nichž bezprostředně následoval výstav Nejsvětější svátosti a na poděkování za uplynulý rok zazněl zpěv hymnu Te Deum. Benedikt XVI. v homilii mimo jiné řekl:

?Na závěr roku bohatého na církevní i světské dění se ocitáme tento večer ve vatikánské bazilice, abychom slavili první nešpory ze slavnosti Matky Boží Panny Marie a zazpívali Pánovi dějin a času hymnus díkůvzdání. Jsou to především slova apoštola Pavla, která jsme právě vyslechli a která vrhají zvláštní světlo na závěr roku: ?Když se naplnil čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného ze ženy,? abychom byli přijati za syny? (Gal 4,4-5).

Hutný úryvek ze sv. Pavla hovoří o ?plnosti času? a osvětluje obsah tohoto výrazu. Bůh chtěl do dějin lidské rodiny zasadit své Věčné Slovo a učinil, aby na sebe vzalo naše lidství. Vtělením Božího Syna vstoupila věčnost do času a dějiny člověka se otevřely k dovršení v Božím absolutnu. Kristus, Syn Boha a Panny Marie, se ? takříkajíc ? ?dotknul? času, který od něj obdržel nový a překvapující význam: stal se časem spásy a milosti. Právě z této perspektivy je třeba hledět na rok, který se končí a který začíná, abychom nejrůznější události svého života ? významné či malé, jednoduché či nerozluštitelné, radostné či smutné ? položili pod znamení spásy a přijali povolání, které nám Bůh adresuje, aby nás vedl k cíli, jenž je nad časem: k věčnosti.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.