Nové diecéze a jmenování v Polsku

24.2.2004 

Jan Pavel II. ustanovil novou církevní provincii se sídlem v Lodži a dvě nové diecéze ? Bydgoskou v Hnězdenské metropoli a Svidnickou ve Vroclavské metropoli. Prvním Lodžským metropolitou se stal tamní arcibiskup Vladislav Žulek (Władysław Ziółek). Do nové církevní provincie bude patřit Lovická diecéze, doposud náležející Varšavské arcidiecézi.
Ordinářem nové Bydgoské diecéze (Bydgoscz) ustanovil Svatý otec dosavadního pomocného biskupa Vratislavské arcidiecéze, Jana Tyravu (Jan Tyrawa). Novým Svidnickým biskupem byl jmenován P. Ingnác Dec (Ignacy Dec), rektor Papežské teologické fakulty ve Vratislavi.
Kromě toho byl jmenován pomocný biskup v Tarnowie: stává se jím rektor tamního semináře, P. Stanislav Budzik. Jan Pavel II. přijal také rezignaci z důvodu věku pomocného biskupa v Olštýně, Juliana Wojtkowského.

Nová diecéze se sídlem v Bydgosczy zahrnuje děkanáty vydělené z Hnězdenské arcidiecéze a z diecézí Pelplin a Koszalin-Kołbrzeg. Rozkládá se na území zhruba 4 tisíc km čtverečních, na kterém žije téměř 600 tisíc obyvatel. Má 144 farností, 284 diecézních a 93 řeholních kněží, 4 řeholní bratři a 22 domů ženských řeholních institutů. Katedrálou se stává chrám sv. Martina a Mikuláše. Latinské jméno diecéze bude Bydgostia, Bydgostiensis.

Svidnická diecéze zahrnuje děkanáty z Vratislavské arcidiecéze a z Lehnické diecéze. Její území o rozloze zhruba 4 a půl tisíce km čtverečních má jižní hranici s Českou Republikou. Nová diecéze zahrnuje téměř 700 tisíc obyvatel, z nichž je 95% katolíků. Má 184 farností, 298 diecézních a 68 řeholních kněží a 508 řeholnic. Ponese latinské jméno Suidnicium, Suidniciensis. Katedrálou bude chrám Svatého Stanislava a Václava ve Svidnici.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.