Krize na Haiti vrcholí

23.2.2004 

Dramatické zprávy nepřestávají přicházet z Haiti. Povstalci z Fronty pro osvobození Haiti, požadující odchod prezidenta Aristideho, dobyli druhé největší město ostrova Cape Haitien a připravují útok na hlavní město. Dnešním dnem vyprší ultimátum pro vyjednávání o mírovém plánu navrženém zahraniční diplomacií a přijatém prezidentem Aristidem. Útok povstalců vážně ohrožuje civilní obyvatelstvo. Francie už vyzvala všechny své občany k co nejrychlejšímu opuštění ostrova. Dramatické svědectví telefonuje sestra Anna D´Angela, která působí na Haiti 49 let jako misionářka:

?Střílejí, znásilňují - i děvčátka, mám tady čtyři takové, všechny oběti násilí... Lidé nevědí co dělat. Mnoho se jich připravuje k odjezdu, tedy chtějí nasednout na loďky a jet jinam, to znamená do spojených Států nebo na Bahamy ? ale jsou vždycky vráceni... Já se starám o děvčata z ulice, máme jich tady asi stovku, navštěvují naší školu. Teď jich přichází méně, mají strach ujít i kilometr po ulici.

Obyvatelé Haiti ale mají víru, modlí se, právě v tomto okamžiku spoléhají na církev. Biskupové od počátku krize mluvily nahlas, také minulý týden vydali prohlášení vyzývající k ukončení války, ale nebyli vyslyšeni. Ti kdo by měli poslouchat nechtějí odložit své zájmy a nehledí na dobro obyvatelstva.? - řekla pro náš rozhlas sestra D´Angela.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.