O dostupné dokumenty vatikánského archivu týkající se Pia XII. není zájem

22.12.2009 

Údiv a lítost nad nezájmem židovské strany o již dostupné dokumenty Vatikánského archivu ohledně Pia XII. vyjádřil kard. Walter Kasper pro italskou agenturu ANSA. Předseda papežské rady pro jednotu křesťanů to řekl v souvislosti s neustále vznášenými žádostmi o zpřístupnění dokumentů z let 1939-1945. Naposledy tak učinil Světový židovský kongres a Muzeum Holocaustu ve Washingtonu, když komentovaly sobotní promulgaci dekretu e hrdinských ctnostech Pia XII. Podle mínění těchto institucí je tento krok k jeho beatifikaci předčasný, dokud nebudou prozkoumány vatikánské dokumenty z období druhé světové války.

Kardinál Kasper, který je také zodpovědný za židovsko-katolický dialog, upozornil, že ve vatikánském archivu jsou již přístupné materiály z doby, která bezprostředně předcházela pontifikát Pia XII. Je možné se tam seznámit např. s deníkem tehdejšího státního sekretáře kard. Pacelliho, který obsahuje zápisy o všech jeho audiencích u papeže Pia XI. ?Proč jej nikdo nezkoumá? ? ptá se kardinál Kasper. Deník přece jasně ukazuje, co si budoucí papež myslel o nacismu a antisemitismu. A do roku 1939 se udály takové události jako např. křišťálová noc v Německu anebo zavedení rasových zákonů v Itálii.?

Předseda zmíněné Papežské rady má za to, že archivy z doby druhé světové války budou zpřístupněny v průběhu pěti let. ?Nemáme, co skrývat, a navíc se tam nedozvíme nic, co by už nebylo zveřejněno.? ? řekl kard. Kasper pro agenturu ANSA.

Postulátor kauzy Pia XII. O.Gumpel v souvislosti s otázkou archívů dnes pro deník Avvenire dodává, že ?mnohé dosud nepublikované dokumenty ve prospěch Pia XII. existují v archivech různých států. Je otázkou, proč je nikdo nestuduje.?

K otázce beatifikace Pia XII. se vyjádřil také velvyslanec Izraele při Svatém stolci, Mordechai Lewy, který pro agenturu ANSA prohlásil, že beatifikace je vnitřní záležitostí církve. Zmínil se také o chystané návštěvě Benedikta XVI. v římské synagoze 17.ledna příštího roku. Obě strany se na tuto událost připravují.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.