Zemřel poslední zpovědník Jana Pavla II.

21.12.2009 

V jezuitské komunitě domu sv. Petra Canisia včera zemřel O.Antoni Mruk SJ, poslední zpovědník Jana Pavla II.

Polský jezuita a emeritní profesor Papežské univerzity Gregoriana Antoni Mruk se narodil 21.listopadu 1914. V roce 1930 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova a v Krakově vystudoval filosofii, matematiku a fyziku. Na začátku druhé světové války byl spolu s dalšími jezuity zatčen nacisty a posléze převezen do koncentračních táborů Auschwitz a Dachau. Spolu s ním tam byl také například budoucí kardinál Adam Kozlowiecki SJ.

Po osvobození odešel Antoni Mruk studovat teologii na Papežskou univerzitu Gregoriana do Říma, kde získal doktorát z morální teologie. V roce 1947 byl vysvěcen na kněze a začal na Gregoriánské univerzitě morální teologii přednášet. Zároveň vykonává funkci představeného jezuitské komunity. Působil také jako představený pro polské jezuity v zahraničí a jako poradce různých papežských rad a kongregací.

Otec Mruk znal dobře Karola Wojtylu, kterého v Římě potkal už v roce 1946. Na žádost Jana Pavla II. se otec Mruk stal postulátorem beatifikačního a kanonizačního procesu sestry Faustyny Kowalske. V posledních letech života Jana Pavla II. byl také jeho zpovědníkem.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.