Upozornění vatikánského tiskového střediska na autorská práva úřadu Papeže

19.12.2009 

Žádná instituce jakéhokoliv typu se nesmí nazývat ?papežskou? ani užívat loga a symboly, vztahující se k tomuto úřadu, pokud předem neobdržely schválení Svatého stolce. Připomíná to dnešní prohlášení vatikánského tiskového střediska ?na ochranu papeže.?
V posledních letech ?rostoucí náklonnost? a ?srdečná úcta? k němu ? píše se tam - vedou některé k tomu, že chtějí jeho jménem nazvat mnohé ?univerzitní, školní nebo kulturní instituce, stejně tak jako asociace, nadace a jiné organizace?. Proto prohlášení upozorňuje, že pouze Svatý stolec je oprávněn střežit řádnou úctu k Petrovým nástupcům a tudíž chránit jejich postavu a osobní identitu před iniciativami, které bez autorizace přijímají jména nebo znaky papežů pro účely a činnosti, které nemají s katolickou církví společné nic nebo jen velmi málo s cílem propůjčit tak organizaci větší věrohodnost.

?Z tohoto důvodu, uzavírá prohlášení, využívání jak toho, co odkazuje přímo k osobě nebo úřadu papeže (jméno, obraz, znak), tak pojmenování ?papežský/a? musí být výslovně a předem schváleno Svatým stolcem.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.