Benedikt XVI. se setkal s dětmi z Italské katolické akce

19.12.2009 

?Ježíš je vždy nablízku těm nejmenším, i když je dospělí do úvahy neberou,? řekl dnes Benedikt XVI. během setkání s dětmi a mladými z Katolické akce. Ti letošní rok věnovali tématu ?Jsme na vlně? a za vzor měli biblický příběh o Zacheovi.

Zacheus byl ten, kdo potkal Pána, a s radostí ho přijal. Šéf nenáviděných výběrčích daní, kteří byli považováni za zloděje a veřejné hříšníky, velmi bohatý muž, aby spatřil Ježíše v davu, vylezl na strom, protože byl malé postavy. A Pán se na něj hned obrací, tak jak to dělá se všemi malými na světě:

?Ježíš vás vidí a slyší, i když jste malí a dospělí vás často neberou tak, jak byste chtěli. Ježíš vás nejen vidí, ale ladí se s vámi na vaši vlnu, chce se u vás zastavit, zůstat s vámi a s každým z vás navázat pevné přátelství. Proto se narodil v Betlémě, aby se stal blízkým dětem a lidem všech dob, také každého z nás.?

Papež mladé vyzval k napodobování Zachea, který když slezl ze stromu, přijal Ježíše ?plný radosti a nepřestal ho oslavovat?:

?Přijímejte ho do vašich životů každý den uprostřed her a úkolů, v modlitbách, když vás prosí o vaše přátelství a vaši štědrost, když jste šťastní i když máte strach. O Vánocích vám všem jde přítel Ježíš znovu naproti a volá vás. Je to Syn Boží a je to Pán, kterého vidíte každý den na obrazech v kostelech, na ulicích, doma. On k vám stále mluví o ?větší? lásce, schopné darovat se bez hranic, přinést mír a odpuštění.?

Benedikt XVI. vyzval mladé z Katolické akce, aby se spojili s Kristem, a byli na blízku těm mladým, kteří trpí, zejména těch, kdo pocházejí z dalekých zemí a jsou často opuštění, bez rodičů a bez přátel.

V závěru pak papež řekl:

?Jedině Ježíšova přítomnost dá vašim životům plnou radost, protože on je vždy schopný každou věc obnovit a učinit ji krásnější. On na vás nikdy nezapomíná.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.