Benedikt XVI. slavil nešpory s římskými studenty

17.12.2009 

V bazilice svatého Petra dnes od 17.30 Benedikt XVI. předsedal nešporám pro studenty římských univerzit. Svatý otec se s římskými studenty před vánoci setkává pravidelně. Letos poprvé ve formě nešpor, jak navrhli sami studenti. V minulých letech se římští studenti scházeli v prosinci na mši svaté, které obvykle předsedal některý z kardinálů a po níž přicházel Svatý otec pozdravit.

Dnešními nešporami tak začala vánoční novéna. Australská delegace mladých při té příležitosti předala africkým studentům ikonu Panny Marie ? Trůnu moudrosti, kterou studentům daroval Jan Pavel II. v roce 2000, aby putovala po světě.
Benedikt XVI. ve své homilii mimo jiné řekl:

?Nemohu se vyhnout reflexi možná poněkud nepohodlné, ale prospěšné pro nás, kteří víceméně patříme do akademického světa. Ptejme se: kdo byl v noci Narození Páně v betlémské jeskyni? Kdo přijal Moudrost, když se narodila? Kdo běžel, aby ji viděl, aby ji poznal a klaněl se jí? Nikoli znalci zákona a starší. Byli to Maria, Josef a pastýři. Co to znamená? Ježíš jednoho dne řekne: ?Ano, Otče, tak se ti zalíbilo? (Mt 11,26), že jsi zjevil své tajemství maličkým (srov. Mt 11,25). Studovat tedy nemá smysl? Nebo je snad dokonce škodlivé, kontraproduktivní pro poznání pravdy? Dvoutisícileté dějiny křesťanství tuto hypotézu vylučují a nabízejí jinou, správnou: je třeba studovat, prohlubovat poznání a zároveň si uchovávat duši ?maličkých?, ducha pokorného a jednoduchého, jako Maria, Trůn Moudrosti. Kolikrát jen jsme měli strach přiblížit se k Betlémské jeskyni, protože jsme se obávali, že to bude na překážku naší kritičnosti a naší ?modernosti?! V oné jeskyni však každý z nás může objevit pravdu o Bohu a pravdu o člověku. V onom Dítěti, narozeném z Panny, se setkaly. Touha člověka po věčném životě rozněžnila srdce Boha, který se nestyděl přijmout lidskou přirozenost.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. z nešpor se studenty je ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.